Богослов: Патриарх Неофит се отнасяше към всеки с любов, не тръбеше за даренията си

"За всеки намираше добра дума", каза Александра Карамихалева

16.03.2024 | 10:31 Редактор: Искра Ангелова

България се прощава със своя духовен водач - патриарх Неофит.

"В съзнанието ми се е отпечатала тази първа среща с Негово Светейшество. По това време той беше ректор на Богословския факултет, може да се каже, че тази среща определи моя житейски път. По онова време се занимавах с художествени изкуства, изучавах история, но интересът към богословието, вярата бяха живи. Винаги са били. По това време открих библиотеката на Богословския факултет и всеки ден ходех и четях. Тогава библиотекарят се притесни, че може да му се създадат някакви проблеми, защото все пак библиотеката е предназначена за студентите от факултета. Тогава той ми каза да се кача при ректора, за да поискам официално разрешение", каза богословът Александра Карамихалева в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Именно тогава среща патриарх Неофит.

"Чух бодър глас, кабинетът му беше дълъг, изправи се, беше изключително висок и снажен. Това е впечатление, което оставя у всеки - едно сияние, светлина, една жизнерадостност, която излъчваше и предразполагаше хората, и утешаваше. За всеки намираше добра дума. Разговаряхме дълго, разпитва ме за моите интереси. Каза ми, че при тях вече кандидатстват и момичета", допълни Карамихалева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това ѝ помага да се насочи към Богословския факултет и църквата.

"Той е последният ректор на Духовната академия и пръв декан на завърналия се в Софийския университет Богословски факултет. Точно в този период имах привилегията да бъда студент. Когато аз кандидатствах, стотици бяха желаещите да постъпят в Богословския факултет. Малцина успяхме да влезем. Като монах там беше неговото жилище, там беше неговата килия. Всеки наш ден започваше с неговото присъствие", поясни богословът.

Тя добави, че патриарх Неофит се е отнасял с еднакво внимание и любов към всички: "Той правеше свои лични дарения, затова не се тръбеше, знаеха само малцина, много близки до него хора. Никога не парадираше с помощта, която той оказваше. Той беше носител на Божия благодат, на мир, на смирение и търпение".

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 1 месец
Интересно, тибетските монаси получават купичка ориз от вярващите, а нашият монах прави дарения? Сигнализирай за неуместен коментар