Изпращат патриарх Неофит с лафета, използван последно за погребението на цар Борис III

"Няма да е лесен патриаршеският избор, има много кандидати", каза богословът Йордан Георгиев

16.03.2024 | 11:13 Редактор: Вяра Димова

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна пред Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Той ще отслужи и опелото на патриарх Неофит. Той беше придружаван от неговата делегация.

"Много неща могат да се кажат за патриарх Неофит. За мен той остана един ерудит, изключително благ и добър човек, с балансирано мислене, четящ, добър певец и отворен към хората", заяви богословът Йордан Георгиев в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Той уточни, че в делегацията на вселенския патриарх Вартоломей се включват халкидонският старец - Емануил, митрополитът на Калиуполис и Мадитос - Стефан, архимандрит Харалампий Ничев, който отговаря за благоезичната Православна общност в Истанбул, както и дякони, и директорът на Патриаршеската пресслужба.

храма е пристигнал и руският митрополит в Испания и в Португалия - г-н Нестор. Също има представители на грузинската Патриаршия, на архиепископа на Атина, на румънската Патриаршия, както и киевският митрополит", информира Георгиев.

Богословът обясни, че на траурна церемония няма покани: "Когато почине предстоятел на поместна църква, наместникът на овдовелия патриаршески престол уведомява съответните предстоятели за кончината на патриарха. След това всяка поместна църква решава дали ще изпрати своя предстоятел или делегация. При нас наместникът е Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан, който не е изпратил такова уведомително писмо за кончината на патриарха на Киевския митрополит Епифаний, тъй като все още БПЦ не е признала томос за автокефалия на Православната църква на Украйна. Това не означава, че той не може да дойде", разясни още Георгиев.

Съгласно решенията на Светия Синод, в момента тече заупокойна божествена литургия, в която Варненският митрополит я възглавява. След това предстои Вселенският патриарх да възглави опелото, след това с литийно шествие ще се отпътува към храм "Света Неделя", където ще се извърши и самото погребение, каза богословът.

"Всички очаквахме да бъде погребан в Светата троянска обител. Може би е пожелал да бъде погребан в Троянската обител, но може и в последния момент да е оставил писмо, че желае да бъде погребан в "Света Неделя", коментира той.

Според него синодалните ни архиереи трябва по-най-бързия начин да организират избори в Сливенската епархия: "Трябва да се пристъпи към патриаршеския избор. Няма да е лесно, има много желаещи. Битката ще бъде между четирима-петима митрополити. Трябва да се включи и десети, тъй като той в текущата година ще навърши своите 50 години. Този, който навършва 50 години на 4 юли е неврокопският митрополит Серафим и попада в този четири месечен срок на избор на патриарх", настоя още богословът.

Тленните останки на Негово Светейшество ще бъдат транспортирани с лафет. Той последно е бил използван за погребението на Негово величество цар Борис III. 

Гледайте целия разговор във видеото.