Неофит е подготвян от патриарх Максим за наследник, сега ще има борби за власт?

Коментар за случващото се в църквата от проф. Христо Матанов и Чавдар Стефанов

16.03.2024 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева

Патриарх Неофит беше дошъл точно навреме, за да обедини църквата след разделението, което съществуваше сред висшия клир. Очаквам да има баланс между силната ръка на новия патриарх и благостта на  блаженопочившия патриарх Неофит. Ако това стане, ще бъде добре. Това заяви историкът проф. Христо Матанов в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Журналистът Чавдар Стефанов описа патриарх Неофит като "човека, внесъл спокойствие в църковните среди, спокойствие и сред значителна част от хората".

"Тежки изпитания имаше през последните години. В църковните среди спорове се водят десетилетия за нищо, а има и такива, които траят хилядолетия, а светът е много динамичен.  Не мисля, че всичко което можеше да направи БПЦ, патриархът, висшият клир, е направено, можеше да бъде взета много по-ясна позиция, имаше колебание насам-натам", посочи Стефанов. 

Той допълни, че Неофит е подготвян от патриарх Максим за негов наследник.

Проф. Христо Матанов заяви, че малцина знаят кой реално е ръководил църквата във времето, когато патриарх Неофит беше болен. 

"9 души от Светия Синод имат право да кандидатстват за този пост, някои от старите са кандидатствали за патриаршеското було още с патриарх Неофит.
Подмолно се води борба за власт, някои вярват в колективния разум на Светия Синод, аз не", каза историкът.

Чавдар Стефанов допълни, че в борбата за патриаршеския стол се включва и Русия, тъй като влиянието е огромно, а и значителна част от висшия клир е специализирал в Русия.

"Разколът в православието е очевиден. Руският патриарх не е поканен, той има извинение да не е поканен, води опело за сръбския епископ, който беше представител в подворието на сръбската църква в Москва. От друга страна беше обявено, че патриарх Вартоломей ще води опелото, те с Кирил не се понасят от поне 2-3 г.", каза още журналистът.

Историкът проф. Христо Матанов от своя страна коментира, че през 90-те години политическата намеса при избора на патриарх е била очевидна: "Сега всичко е по телефона - с обаждания, подмолни неща. Тези политици, които искат техен човек да оглави църквата, си мислят, че може да е проводник на политически интереси".

Очаквайте видеото с целия разговор.