България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Душата се храни само с добри постъпки - на това ни учеше патриарх Неофит

"Трябва да се научим да почитаме и непознатия на улицата", каза Владина Цекова

16.03.2024 | 12:33 Редактор: Толя Стоянова

Патриарх Неофит бленуваше за църковно и народно единство, но защо продължаваме да живеем в свят на разделение, противоречия и конфликти?

"Не чуваме какво ни е казал той (патриарх Неофит) - да правим всекидневни добрини. Всички, които коментираха неговата личност, казваха, че той е смирен, скромен, прави добрини. Много хора казваха: "той е дълго търпелив". Това означава да вярваш. Господ ни е дал търпението като урок, задача, за да ни изпита вярата. Търпението означава, че ние вярваме в Господ и знаем, че той ще направи всичко за нас. Ние не сме търпеливи, искаме всичко веднага и се караме за дребни неща", коментира журналистът Владина Цекова в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

На въпрос какво носи песнопението, тя отговори, че българският патриарх Неофит е пеел с душата си и Господ му е дал и този талант, освен да вдъхновява и да е водач. По думите ѝ той прави това, което ни казва Библията.

"Всеки ден да благодарим на Господ, че сме живи, за слънцето, за природата, за добрите хора, с които се срещаме", съветва Цекова. 

Тя цитира думите на отец Атанасий от село Хвойна, който казваше: "Вие какво правите, хората, къпете се, обличате се с красиви дрехи, грижите се за тялото си, а душата кой ще нахрани".

"Душата се храни само с добри постъпки. На това ни учеше и дядо Неофит", добави журналистът.

Според Цекова търпението е вяра и ако спазваме Десетте Божии заповеди и всичко, което ни е казал дядо Неофит, това ще ни е достатъчно - милосърдие и състрадание.

"Трябва да се научим да почитаме и непознатия на улицата. Много по-често трябва да си напомняме за добрините и в социалните мрежи. Аз слагам и цитати от Библията", сподели Цекова.

Гледайте целия разговор във видеото.