Владислав Панев: Шенген е водещ приоритет, решението е въпрос на политически пазарлък

Трябва активен диалог с Австрия и Нидерландия, подчерта депутатът от ПП-ДБ

29.11.2023 | 15:02 Редактор: Толя Стоянова
Владислав Панев: Шенген е водещ приоритет, решението е въпрос на политически пазарлък

"Членството в Шенген е изключително важно, защото ще осигури много по-бързо преминаване на стоки, товари през всички граници. Това е водещ приоритет, ако не се осъществи сега, продължаваме да го борим следващата година", заяви депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев, коментирайки информацията, че няма да има гласуване на кандидатурите на България и Румъния за Шенген по искане на Нидерландия.

"Знаем какви са проблемите в Нидерландия, знаем, че имаше избори и какви са резултатите - евроскептична партия победи, така че наистина трудности ще има, но това е изключителна цел за България", заяви Панев, цитиран от БГНЕС.

В Букурещ властите ще се опитат да свикат извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи след средата на декември, на който ще бъде обсъдено присъединяването на две стъпки, влизане на въздушните граници от март 2024 г. Владислав Панев коментира, че е изключително важно да впрегнем всички сили, за да може да се свика този съвет и датата да е реалистична.

"Трябва активен диалог с Австрия и Нидерландия, да видим къде са проблемите, заради които те отказват да ни приемат. В този смисъл през диалог и реформи ще постигнем целта си", подчерта депутатът от ПП-ДБ.

Той посочи парадокса - изпълнили сме всички условия за Шенген, но не ни пускат. За Еврозоната обратно - не сме изпълнили условията, но искат да бъдем присъединени.

"Тук става въпрос за политически пазарлък, който трябва да водим, докато ни приемат в Шенген", убеден е Панев.

Снимка: БГНЕС