Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евродепутат: Ние винаги сме имали шанс и продължаваме да имаме шанс за Шенген

България се справя много по-добре от други страни с външните граници на ЕС, казва Искра Михайлова

27.11.2023 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Брюксел 1 " гостува Искра Михайлова, евродепутат от ДПС/„Обнови Европа“.

След изборите в Нидерландия - как изглежда темата Шенген?

„Категорично мога да кажа, че ние винаги сме имали шанс и продължаваме да имаме шанс. Въпросът е кога ще се случи приемането на България в Шенгенското пространство и основното послание от Европейския парламент е, че колкото по-бързо това се случи, толкова по-добре ще бъде за обединена Европа и цялото Шенгенско пространство. Това е посланието и това е всъщност новия наратив, който ние използваме. Аз много благодаря на премиера Денков, който категорично защити позицията на България, но освен това ние имахме възможност да се видим и с вицепремиера и министър на външните работи и получихме много данни, конкретни числа, които ни позволяват да информираме колегите си за постигнатите резултати в България, защото ние не само казваме, че България е изпълнила всички изисквания и условия, ние можем да докажем, че България се справя много по-добре от други страни, които защитават външни граници на Европейския съюз, и с това ние бихме могли да допринесем. Какво ще се случи след изборите с Нидерландия зависи от това, как ще бъде конструирано правителството. Що се отнася до партията, която принадлежи към „Обнови Европа“, ние успяхме да трансформираме отношението на тази партия и очакваме подкрепа за Шенген от нея“.

Ние бяхме дали дата в началото на декември с очакване за приемането ни в Шенген, когато е Европейският съвет. Дотогава едва ли ще има правителство в Нидерландия, тоест, нидерландското "не" си остава.

"Дотогава би могло да има правителство в Нидерландия. Доста по-бързо се случват правителствата. Ние вече имахме опита с Дания, където минаха избори през тази година. По същия начин имаше много сложна коалиция, но тя се справи много бързо. Така че нека да видим, да не изпреварваме събитията, а просто да бъдем абсолютно позитивни, конструктивни и проактивни, защото позицията да очакваме някакво решение от Брюксел е контрапродуктивна. Ние трябва да бъдем оптимисти".

"Участието на премиера в дебат за бъдещето на Европа в Европейския парламент е една от стъпките на активност. Да излезем от мълчанието и вътрешните ни национални проблеми и да се появим на сцената в лицето на премиера на България", каза Искра Михайлова.

Целия разговор гледайте във видеото!