Петков: Процесът на присъединяване към Шенген е сложен, България извърши немалко усилия

"Това е стратегическа стъпка не само за България, но и за целия ЕС", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната"

28.11.2023 | 15:20 Редактор: Толя Стоянова
Петков: Процесът на присъединяване към Шенген е сложен, България извърши немалко усилия

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се срещна с първия заместник-председател на Европейския парламент Отмар Карас, за да обсъди стратегическите за България въпроси за предстоящото присъединяване на страната ни към Еврозоната и Шенген. От трибуната на форума за сътрудничество между комитетите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз в Испания – КОСАК, Карас категорично заяви, че присъединяването на България и Румъния в Шенген и Еврозоната е наложително.

"Външната граница на Европейския съюз трябва да бъде идентична с тази на Шенген. Не трябва да има различни граници в ЕС. Ветото за Шенген върху България и Румъния не е част от решението, а част от проблема. Това трябва да се промени веднага", заяви Отмар Карас по време на форума КОСАК. Карас бе категоричен, че това е пътят към един по-добър съюз на Стария континент. 

"Процесът на присъединяване към Шенген е сложен и изисква единодушното одобрение на всички членове на Шенгенската зона. България извърши немалко усилия, за да подобри своя контрол на границите и да укрепи съдебната система, но въпреки това въпросите около присъединяването към Шенген остават все още предмет на дебати. Радвам се, че има европейски лидери, които виждат голямата картина - а именно, че това е стратегическа стъпка не само за България, но и за целия Европейски съюз", коментира Кирил Петков.

Темата за разширяването на Шенген и присъединяването на България и Румъния в шенгенското пространство бе основен фокус на събитието в Испания.

Кирил Петков също отправи обръщение по време на форума, като заяви, че в момента не малка част от ресурсите на гранична полиция в Европа са позиционирани все още по вътрешната граница на държавите членки, за сметка на външните граници. А статистиката на ЕС в момента показва следните данни:

"Западният мигрантски маршрут представлява 13% от общия мигрантски поток. Централният мигрантски маршрут представлява 71% от мигрантите. Източният мигрантски маршрут представлява 15%, от които само 2% минават през сухопътната граница, разделяща България и Турция", заяви Петков. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Преводач
преди 4 месеца
Присъединяването на България към Шенген и еврозоната са стратегически цели на посолството, които 70- 80 % от българите не припознават като " български". "Демокрация ", - казват някои. Сигнализирай за неуместен коментар