Министър Богданов: Ръстът на БВП може да е 3-5%, ако влезем в Еврозоната и Шенген

Министърът на икономиката и румънският му колега посетиха Дунав мост

23.11.2023 | 13:00 Редактор: Елеонора Танева
Министър Богданов: Ръстът на БВП може да е 3-5%, ако влезем в Еврозоната и Шенген

Министърът на икономиката Богдан Богданов очаква от присъединяването на България в Шенген и в Еврозоната ръст на БВП между 3% и 5%.

"Надявам се усилията на България и Румъния да бъдат видяни и да бъде отчетено, че икономическото развитие на нашите държави е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа“, допълни Богданов.

"Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме, за да да бъдат нашите икономики конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз". Така коментира темата министърът на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa на Румъния Щефaн-Paдy Oпpя.

Двамата министри обсъдиха логистичните трудности на границата при Дунав мост, които затрудняват инвеститорите и бизнесите от цяла Европа.

Министър Богданов подчерта, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни. По неговите думи над 6 часа са изчакванията на границата, в определен период от време, само на тежкотоварния трафик.

"Няма как Европа да бъде конкурентоспособна, ако милионите камиони, които минават през България, чакат по толкова време", каза още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)