Мнозинството евродепутати искат България да влезе в Шенген преди края на 2023 г.

Мецола с подкрепа на усилията на правителството за влизане в Еврозоната

22.11.2023 | 19:23 Редактор: Елеонора Танева

Приемането на България в Шенген беше основен акцент в участието на премиера Николай Денков в дебат в Европейския парламент в Страсбург.

16 години членство в ЕС са трансформиращи за България. Сега мястото на страната е в Еврозоната и в Шенген, обяви председателят на европарламента Роберта Мецола по време на първото изслушване на българския премиер Николай Денков пред евродепутатите в Страсбург. 

"Европа е по-силна благодарение на членството на България и ще стане още по-силна, когато се присъедините към Еврозоната и най-сетне заемете мястото, което ви се полага в Шенгенското пространство", каза Мецола.

Премиерът Николай Денков призова за прекратяване на дискриминацията на българските и румънските граждани относно Шенген.

"Нека започна с разочарованието по отлагането на присъединяването на България към Шенгенското пространство. На този етап няма обоснована причина да не бъде приета България, тъй като тя е изпълнила всички условия. Което е така от 11 години. На нашата среща споделих искрената си надежда, че по време на испанското председателство ще бъде постиганата договореност между всички държави членки. Другият важен въпрос е приемането на България в Еврозоната. Ние окуражаваме усилията, които вашето правителство предприема,  за да може да изпълните всички условния", каза още Мецола.

В отговор на обръщението на премиера мнозинството от евродепутатите също призоваха съвета да гласува за присъединяването ни към Шенген преди края на годината. 

"Пълноправното членство на България в ЕС и НТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие на родината ни. Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и Еврозоната. България е изпълнила всички изисквания за приемане в шенгенското пространство. Затова всяко отлагане е неприемливо и демотивиращо за българските граждани", заяви премиерът Денков. 

Роберта Мецола изтъка приноса на България в подкрепата за Украйна. Премиерът Денков обеща, че ще продължим да работим усърдно, за да бъдем част от Шенген и Еврозоната. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Dhkk
преди 5 месеца
За такива като теб България не е Родина! Сигнализирай за неуместен коментар