Денков пред ЕП: Тайните служби на Путин се възползват от обвързаността ни с Русия

Трябва да завършим евроатлантическата си ориентация с присъединяването ни към Шенген и Еврозоната", подчерта премиерът

22.11.2023 | 12:21 Редактор: Тодор Петров

За първи път български премиер участва в дебат в Европейския парламент в Страсбург.

"Моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името си България от 681 г. насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана насилствено към други страни, но успява да възкръсне благодарение на своите будители. Един от тях - Васил Левски, е духовният вдъхновител на независима и духовна България. Именно той казва, че всички българи трябва да сме равни. А да сме равни с другите европейски народи зависи от нашите дружни сили", заяви премиерът Николай Денков в дебата на тема "Това е Европа". 

В най-новата си история България е била обект на опити за доминация - част от тях успешни, от страна на Руската империя. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни", каза още Денков.

Затова, по думите му, пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаване на европейския ни път. "Затова и трябва да завършим евроатлантическата си ориентация с присъединяването ни към Шенген и Еврозоната", подчерта премиерът Денков.

В обръщението си той напомни, че България е изпълнила всички изисквания за приемането ѝ в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за страната и нейните граждани. С влизането на България и Румъния в Шенген границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна, настоя българският премиер.

Той предупреди, че перспективите за разширяване на конфликта в Близкия изток, предизвикан от бруталната терористична атака на "Хамас" и широкомащабния военен отговор на Израел, не са за подценяване. ЕС не трябва да си затваря очите и пред геополитическите предизвикателства в Далечния изток и нестабилността в Централна и Западна Африка, добави Денков.

Вижте още във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 1
Ха-ха-ха
преди 5 месеца
Путин не знае, че съществуваш, нито как се казваш. Не се вълнува дали посолството ще " тури" теб или някоя друга марионетка. Аа, и България не го интересува, впрочем. Само на такива $%#%^& като теб им се иска Путин да се занимава с тях. Дори в ЕП не искат да ти слушат глупостите. И за евродепутатите си безразличен и скучен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 5 месеца