Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Илияна Иванова: От 12 г. отговаряме на критериите за Шенген, пример сме как се пазят граници

За Еврозоната е важно изпълнението на реформите, България все още е една от държавите с достатъчно ниски нива на дълг, коментира еврокомисарят

19.11.2023 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева

170 млн. евро се отпускат за иновационни долини - 100 млн. по програма "Хоризонт Европа" и 70 млн. от Европейския фонд за регионално развитие.

"Тук принципът е на конкурентна основа, ако подготвите добър проект, който отговаря адекватно на критериите, имате равни шансове за успех. Радвам се, че имаме две успешни кандидатури. Поканите за кандидатстване бяха отворени буквално до преди няколко дни. Добрата новина е, че следващата година също ще бъде отворена подобна покана за кандидатстване. И тук вече ролята и мястото на самите участници в проекта да бъдат проактивни, да търсят съответни партньори от други региони в Европейския съюз, защото имаме нужда от пет такива региона, пет регионални иновационни долини, които да формират проекта от различни райони по изостанали, по-напреднали. И точно това е идеята - да ги съберем заедно", обясни еврокомисарят Илияна Иванова в студиото на "Брюксел 1".

Основното финансиране е по програма "Хоризонт Европа", а допълнително финансиране може да дойде от Европейския фонд за Регионално развитие. По думите ѝ е важно и частното финансиране, защото сама по себе си програмата "Хоризонт Европа" не е достатъчна.

"Именно идеята на регионалните иновационни долини е да предоставят тази платформа, където участниците да се срещнат и да намерят най-доброто решение. Което, разбира се, от своя страна в крайна сметка води до просперитет и на целия регион", заяви еврокомисарят.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че важно пак да кажем и да повторим, че България и Румъния от дванадесет години покриват критериите за присъединяване към Шенген.

"Позицията на Европейската комисия е много ясна, беше подчертана и от госпожа Фон дер Лайен по време на годишната ѝ реч за състоянието на Съюза. Не само България и Румъния допринасят, но те са и добър пример за това как трябва да бъдат опазвани шенгенските граници. Проблемът знаем къде стои. Надявам се през декември да имаме добра новина", каза Илияна Иванова.

Кога ще влезем в Еврозоната? Еврокомисарят посочи, че това зависи от изпълнението на реформите и ангажиментите.

"И другия много важен момент е да внимаваме наистина с тези два конкретни показателя за равнището на инфлацията, което разбирам, че е тема, която е изключително сериозна и не зависи само от усилията на едно и конкретно правителство, но е много важно тук да спазваме стриктна политика, в която да гарантираме, че ще покрием този критерии и, разбира се, равнището на дълг, което Вие самата споменахте, но аз мисля, че България все още е една от държавите с достатъчно ниски нива на дълг, за да говорим за достигане на 60% граница", уточни гостът на Милена Милотинова.

Тя призова за по-добра информационна кампания за ползите от въвеждането на еврото. 

"Знаем, че това е процес, който не е лесен. От опита, историята, които виждаме във всички останали страни, които са приели еврото преди нас. Много малко са тези, в които хората са приели с отворени обятия тази идея. Винаги е имало някакъв страх", добави Илияна Иванова.  

Гостът също така изрази надежда, че Република Северна Македония ще изпълни ангажиментите си за промените в Конституцията, спазване на договора между София и Скопие, както и протоколите към него, които са много ясно разписани в пакета, който беше предложен: "И се надявам наистина да има чуваемост и ангажимент от страна на македонските власти и тези ангажименти да бъдат изпълнени. От тях зависи".

Гледайте целия разговор във видеото.