Спорове на тема "джендър идеология" провалиха пленарния ден, комисиите към НС останаха 25

Костадин Костадинов и Манол Пейков си размениха обиди пред деца, наказаха ги

26.04.2023 | 18:36 Редактор: Петя Кръстева

Със скандал започна днешният ден в Народното събрание. Депутати се скараха и се обиждаха с нецензурни думи пред очите на деца.

Към наименованието "Комисия за младежта, децата и спорта" да бъде добавено и семейството. Това бе предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България", което предизвика бурен скандал в пленарната зала.

От "Възраждане” видяха в това действие опит на коалицията да прокара интереси на неправителствени организации, които да въведат джендър идеологията в училищата. Свидетели на спора станаха ученици от Монтанско, които бяха на посещение в парламента.

"Не знам "Възраждане" кога са против НПО-тата и ги дразнят. Когато жената на Копейката усвоява пари с НПО-та от лоши западни компании или по принцип не им харесват НПО-тата", отвърна народният представител от ПП-ДБ Явор Божанков.

"Не бива да допускаме тази трибуна на става място за изява на сбъркани хора, с нетрадиционна ориентация - преминаващи от лява в дясна партия в рамките на една седмица, без никакъв проблем", подчерта лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Той нарече коалицията на Христо Иванов "Доносническа България", след което градусът на напрежението се покачи. 

"Разчитате на това, че ние се държим цивилизовано. Имайте предвид, че ние също имаме богато въображение", закани му се Манол Пейков.

"Тук имаше един балкон, пълен с деца. Тези деца слушаха просташки изказвания от един простак, типичен доносник и всичко това не носи нищо полезно за нашата страна", каза още Костадинов от трибуната. След изказванията си и двамата получиха наказание забележка. 

В дебата относно броя и наименованията на комисиите се включи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който предложи да бъде премахната Комисията по конституционни въпроси, която бе отделена от правната в 48-ото Народно събрание. От ГЕРБ обаче контрираха. 

"Първата причина е, че всички ние многократно сме заявявали, че искаме да правим конституционни промени - самата група на ДПС преди година предостави проект за изменение на Конституцията. Смятам, че Конституционната комисия може да се занимава и нейния предмет да бъде всяко тълкувателно решение на КС и неговите последици и законодателството, което приемаме", категорична бе председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

В крайна сметка гласовете не стигнаха предложението да бъде прието. Идеята на "Продължаваме промяната - Демократична България" също беше отхвърлена. Така броят на постоянните комисии в парламента се запази на 25. Споровете не позволиха на депутатите да приемат целия си правилник и така те ще го разглеждат и утре. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR