Политолог: Отиваме към избори, не е възможен кабинет с подкрепа между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

 "Шансът или провалът за съставяне на правителство ще бъдат изцяло в ръцете на парламентаристите", смята Цветанка Андреева

26.04.2023 | 17:40 Редактор: Петя Кръстева
Политолог: Отиваме към избори, не е възможен кабинет с подкрепа между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

"Срещи, ротации, работни групи, програми - това е добре, ако служи за улесняване на търсене на общ път за съставяне на кабинет. Това обаче все повече започва да прилича на спасително търсене как да се удавят проблемите в организации, в процедурни хватки", смята политологът Цветанка Андреева. 

По думите ѝ не е невъзможен кабинет с ясно заявена партийна подкрепа между първите и вторите. 

"В парламента евроатлантизмът има яростни противници в реториката на "Възраждане" и БСП. Опозицията е налице. Евроатлантическият консенсус не се случва, но това не означава, че не съществува", отбеляза тя.

Политологът подчерта, че когато се говори за партньорство с ГЕРБ, подходът трябва да е по-уверен, защото това ще е равноправно партньорство. Според нея, ако българските политици не са в състояние да изпълнят със смисъл изпълнителната власт, то тогава кой им дава право да пипат в съдебната власт, предаде БНР.

По думите ѝ шансът или провалът за съставяне на правителство ще бъдат изцяло в ръцете на парламентаристите. 

"Отиваме към избори. Колкото по-неясни стават структурата и дебатът, колкото повече се разширяват групите, лидерските срещи, толкова повече отиваме към поредните предсрочни избори. Шансът за предсрочни избори е по-висок от шанса за кабинет", обобщи Андреева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR