ГЕРБ-СДС с ултиматум към ПП-ДБ: До 1 май чакаме да видим състава ви на правителство

Очакванията са, ако втората политическа сила счита, че е редно да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат, каза Десислава Атанасова

26.04.2023 | 17:15 Редактор: Елеонора Танева

ГЕРБ постави конкретни срокове на ПП-ДБ за представяне на състав на кабинет, за който ще очакват подкрепа при връчване на втория мандат за съставяне на правителство.

От първата политическа сила бяха категорични - искат гаранции преди да се откажат от мандата си. И дадоха да се разбере, че са готови на компромиси, но търпението им към коалицията на промяната се изчерпва. 

"Поставихме като условие в рамките на почивните дни да ни бъде предоставен състав и структура на МС, ако все още колегите от ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да ги подкрепим като ги контролираме като законодателна власт", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

Тя уточни, че на срещата в края на днешния работния ден са били обсъдени "общи задачи".

Според Николай Денков от ПП-ДБ обаче срещата е била информативна, като е обяснил, че програмата ще бъде изготвена от неговата формация.

До този момент в разговорите за правителство участват само първите две политически сили. От "Движението за права и свободи" обаче заявиха, че също биха взели участие в тях, ако получат покана. 

"Виждаме разговори, а ние имаме надеждата те да прераснат в диалог. Стигнем ли до диалог, вече ще има нужда от ДПС", каза Мустафа Карадайъ.

Социалистите вече обявиха, че при кабинет с договореност между ГЕРБ и коалицията на ПП-ДБ, те ще бъдат в опозиция. Отворени са обаче за диалог. Готовност за разговори изразиха и от "Има такъв народ". 

"Всички тук са поканени да водят разговори помежду си, логично е някой да покани някого в парламента и поканеният да се отзове", каза Тошко Йорданов от ИТН.

А според "Възраждане" първият мандат е обречен. 

"Вижда се, че са поставени в тежка безизходица от собствените си избиратели. Аз, ако бях на тяхно място, щях да подкрепя избирателите си, а не ГЕРБ", категоричен беше Костадин Костадинов.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.