Митрополит Киприан първи ще вземе от Благодатния огън на Божи гроб

Българската делегация пътува до Тел Авив с правителствения "Фалкон"

15.04.2023 | 09:53 Редактор: Елеонора Танева
Митрополит Киприан първи ще вземе от Благодатния огън на Божи гроб

Българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Ерусалим. Тя е водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Владиката е придружаван от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Израел Румяна Бъчварова, началника на отдел "Протокол" на Св. Синод на БПЦ-БП Емил Велинов, епархийския съветник на Старозагорска митрополия Диян Димитров, началника на кабинета на митрополит Киприан отец Димитър Димитров, отец Бранимир Георгиев, дякон д-р Деян Коруноски и протодякон Димитър Куманов. 

Българската делегация пътува до Тел Авив с правителствения "Фалкон" след решение на служебния министър-председател Гълъб Донев, а транспортът на делегацията до Ерусалим е осигурен от посолството на България в Израел.

 

Обикновено Благодатният огън "слиза" на Божи гроб след 14:00 часа, като страната ни е първата, която ще вземе от свещения огън в специално подготвени 4 фенера. Очаква се българската делегация да пристигне на правителствения терминал на летище София около 20:00 часа.

По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.

Снимка: БГНЕС