Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Богослов: Подаръците и скъпите ястия изместват духовната страна на празниците

Храмовете се изпълват с все повече хора, заяви доц. Костадин Нушев

14.04.2023 | 20:15 Редактор: Вяра Димова

Саможертвата е нещо, което Спасителят е извършил на кръста и особено в този ден, когато отбелязваме разпятието на Спасителя, се замисляме и отправяме духовния поглед към тази саможертва, която той е посочил като пример. Това заяви богословът доц. Костадин Нушев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му всеки добър пример, който ние даваме чрез доброто дело, е израз на милосърдие и пожертвование.

"Когато подкрепяме слабия, онеправдания човек - даваме нещо от себе си и извършваме самопожертвование, което е в името на Бога. В съвремието може би не откриваме толкова ярко тези прояви и празниците са за това. В църковния календар празниците имат значение да ни накарат да се вгледаме в себе си и да се освободим от злободневието. Виждаме, че при кризи има по-ярки прояви на човеколюбие. В обичайния покой на живота сме по-отчуждени", коментира доц. Нушев пред Bulgaria ON AIR.

Според църквата всички елементи от празничната атмосфера трябва да бъдат споделени най-вече с тези, които няма да имат домашен уют, изтъкна гостът.

"Празничното пазаруване, суматохата с празнични промоции в магазините - наблюдатели говорят, че празнуващият човек - този, който посреща празника като културно и духовно време, се измества от пазаруващия човек - от суетата на подаръците или по-скъпите ястия", обясни още богословът.

Според него това е елемент от празника, но не бива да забравяме за духовната му страна.

"Духовното съдържание на празника е споделянето на радостта от него. Ако загубим духовния смисъл на празника, удовлетворението няма да бъде в пълнота. Ще имаме почивни дни, но не и същинското духовно празнуване", посочи доц. Нушев.

През последните две години се вижда възвръщането на хората в храмовете, особено по Великден, изтъкна гостът.

"От миналата година много млади хора се завръщат към храма. Тази празнична атмосфера привлича хората. В дните от Страстната седмица, ако внимателно се вгледаме в Евангелието, ще видим как всеки един човек, с който беседва Христос, играе ролята на някакъв образ. Ценностите, които Спасителят е донесъл на света - истината, свободата, правдата, достойнството, милосърдието са най-важните и определят смисъла на живота на всеки един човек", заключи доц. Нушев.

Гледайте целия разговор във видеото.