България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отец Никола Чочев: Трябва да оставим себе си настрани и да сме съпричастни с Бога

В столичния храм "Света Неделя" ще бъде изнесена плащеницата, с която е обвито тялото на Спасителя

14.04.2023 | 08:19 Редактор: Вяра Димова

Най-тъжният ден за християните от Страстната седмица е Разпети петък. От олтара се изнася плащеницата, с която е обвито тялото на Спасителя.

В столичния храм "Света Неделя" вече тече подготовката за най-тъжния ден за християните - ден, в който Христос е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на цялото човечество.

"На този ден нашият Господ показва голямата си любов към всички нас - извърша това душеспасително дело. През Страстната седмица, която вече е към края си, ние се подготвихме за момента, в който трябва да сме благодарни на Господ и да бъдем съпричастни с него. На Разпети петък трябва да бъдем до него", каза отец Никола Чочев в ефира "България сутрин".

В тази ден трябва да оставим себе си и своето настрани. Трябва да помислим дали сме достойни за тази безпримерна и най-голяма жертва, която Господ е направил за спасяването на душите ни, отбеляза свещеникът пред Bulgaria ON AIR

В катедралния храм "Света Неделя" предстои да бъде изнесена Христовата плащеница, а днес е единственият ден, в който не се отслужва Света литургия.

"Денят е момент, в който трябва да оставим всяко дело, затова и църквата казва да не се прави нищо. Дълбокият смисъл е да се спрем, да дойдем в храма, да се поклоним на Светата плащеница, да се уверим дали наистина обичаме Бога", обясни отец Никола.

Гледайте целия разговор във видеото.