НС прие механизъм за определяне на минималната работна заплата

Залата прие това да се случи от 1 януари 2024 г.

01.02.2023 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите приеха механизъм за определяне на минималната работна заплата. Предложението дойде от БСП, като първоначалната идея беше тя да бъде на половината от средната работна заплата за страната. Така тя трябваше да стане 850 лв.

След поправките обаче, направени от ГЕРБ и "Продължаваме промяната", размерът ще се изчислява отново като половината от средната работна заплата, но тя ще бъде на база последните 2 тримесечия на предходната година и първите 2 тримесечия на текущата година.

По този начин не е ясно какъв ще бъде нейният нов размер, но в текста е записано, че тя не може да бъде по-ниска от предишната. 

"Днес в зала ние разглеждаме предложението на ГЕРБ/СДС, защото то е единственото прието от комисията. Минималната работна заплата да бъде 1000 лв., но нека да се случи тогава, когато има бюджет, за да има резон, а не да служи като слоган на БСП по време на предизборната кампания", каза депутатът от ГЕРБ/СДС Деница Сачева.

"Ние внесохме промени в Кодекса на труда на 21 октомври 2022 година. Това беше един от първите законопроекти, които внесохме още през октомври. Оттогава над 40 пъти, по различни начини и процедури, внасяме в залата и правим предложение този законопроект да бъде гледан. Винаги се намираше начин да бъде отхвърлен, но ние, упорито и убедени, че половин милион работещи и особено работещи бедни, имат нужда от подкрепа, го предлагахме отново", настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че към октомври миналата година това са били 850 лв., а по груби изчисления и прогнози сега увеличението ще бъде между 100 и 150 лв.

"За съжаление, залата не прие това да стане от 1 юли. Причината е, че служебният кабинет не внесе бюджет и за 2023 г. няма разчети. Залата прие това да се случи от 1 януари 2024 г. Въпреки това отчитаме като наш значителен успех в последните дни на парламента - още една социална придобивка и още една спечелена победа за работниците, работещите бедни и техните семейства", добави Нинова.

"Факт е, че на няколко пъти "Продължаваме промяната" откраднаха конкретни предложения от БСП и ги вкараха, факт е, че минаха. Това, което те си имат като политика да крадат политически послания и проекти, по същия начин прави и "Демократична България", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

"Това е най-високата трибуна, не можем да оставим едно едно мижаво малцинство от простаци да доминира", контрира Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа