България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Минималната заплата не ни прави богати, раздават се пари нетаргетирано

Христина Христова и Преслав Райков посочиха проблемите, които трябва да решим през 2023 г.

30.12.2022 | 09:02 Редактор: Тодор Петров

От 1 януари минималната работна заплата (МРЗ) става 780 лв. Всички пенсии ще се вдигнат по класическото швейцарско правило през новата 2023 г. За цялата следваща година ще се платят рекордните 19,2 млрд. лева. 

Бившият социален министър Христина Христова е на мнение, че това е сравнително добро решение. Лошото било, че не се сложи край на дебата с механизма за определяне на МРЗ. 

"Има известно покриване на ръста на инфлацията. Остава големият проблем за регионалните и социални различия. Има европейска директива за минималната работна заплата. В нея видях и противоречие. Статистиките на държавите отчитат средна брутна заплата. Директивата призовава към колективно трудово договаряне", коментира тя в "България сутрин". 

Според Христова МРЗ е съчетание на социални и икономически функции, като водеща е икономическата. А по време на такава инфлация няма как да се забогатява. Повишаването на МРЗ до известна степен покрива ръста на инфлацията, отбеляза бившият социален министър.

"В последните години това, което се правеше за пенсионно-осигурителната система, не беше свързано с нейните основни принципи. Най-вече се индексираше минималната пенсия. Свети червена лампа за финансовата устойчивост на пенсионно-осигурителната система. Липсва координация между пенсионната система и тази за социално подпомагане. Двете трябва да бъдат свързани и хората с ниски пенсии да бъдат насочвани към системата за социално подпомагане. През 2022 г. малко се говореше и правеше за пазара на труда", посочи Христова.

Икономистът Преслав Райков също коментира темата в ефира на Bulgaria ON AIR, като заяви, че синдикатите винаги ще искат по-висока минимална работна заплата. 

"Компромисно решение на финансовото министерство, лавира доста добре между твърдите искания на синдикатите и това да съобрази увеличението с бюджетните дефицити. С оглед на текущата ситуация бе по-резонно да се задържи този момент на вдигане. Следващата година трябва да посвием раздаването на пари и да го таргетираме. Пари се разхищават нецелево в определена група потребители", коментира той.

"Инструментът за МРЗ никога няма да те прави богат. Това е инструмент за социалния баланс и мир. МРЗ е точно този тънък социален момент. Никога не е била фактор за повишаване на стандарта на живот. Няма как през бюджета държавата да ни направи богати", подчерта Райков и отново акцентира върху правилното таргетиране.

По думите му 2022 г. е била много предизвикателна в икономически аспект. В края на годината бих казал, че се справихме добре с рекордната инфлация - страната да не изпадне по спиралата на дългова криза, изтъкна гостът.

"Справихме се с това да осигурим социален мир, било то и на висока финансова цена. Раздаваха се пари нетаргетирано. Кризата може тепърва да предстои, военният конфликт е 100% непредвидим. Държавните финанси не трябва да вървят на ръба, може да изпаднем в капан. Нека бъдем по-дисциплинирани финансово, за да догоним критериите за еврозоната", каза още Райков. 

Икономистът смята, че рисковете за следващата година са по канала на инфлацията и енергийните суровини. Финансов риск е и повишаването на лихвените проценти. За щастие, нашата финансова система се справя изключително добре, завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.