България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безработицата е най-ниска, ръстът на заплатите е най-голям - предстои засилен внос на работна ръка

"Не очакваме драматични съкращения или фалити на компании", каза Георги Първанов

28.12.2022 | 08:05 Редактор: Искра Ангелова

Агенцията по заетостта отбеляза рекордна безработица от 4,2% през 2022 година. Малко над 20 хиляди представители на бизнеса са заявили свободните места в Бюрата по труда.

"Завършва най-успешната година от гледна точка на търсещите работа. От началото на пандемията това е най-ниската безработица и най-големият ръст на заплатите. Имаме проучване, което показа удвояване на компаниите, които смятат да ревизират своя персонал в посока надолу, но все още 86% смятат да задържат персонал, какъвто е, или да го увеличат", каза членът на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в студиото на "България сутрин".

Той прогнозира, че през март-април може да има ръст на безработицата до 6-7%.

"Не очакваме драматични съкращения или фалити на компании. Много е важно какво ще се случи с конфликта в Украйна, той ще повлияе както на ситуацията в България, така и в ЕС. Няма вълна на съкращения, напротив. Сега през зимния период има голямо търсене на хора за туристическия бранш и отново недостиг. Това, което предстои през 2023 г., е засилен внос на работна ръка, което вече е факт. Трябва да свикнем с това, че ще виждаме хора от всякакви цветове и националности в цяла България", добави Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това нещо хем има негативи, хем позитиви.

"Очакваме и вълна от връщащи се българи от чужбина - една от каузите, по която работихме много активно тази година. Определено има тенденция за завръщане, а не просто единични случаи. Вълната с украинските бежанци поотмина и реализацията им е малка. Имаме първи руски бежанци, с които разговаряме. Все още не е вълна, но ако конфликтът продължи по-дълго време, очаквам доста голям брой руснаци да се насочат към България", коментира членът на УС на Българската конфедерация по заетостта.

И подчерта, че има огромно търсене на лекари, медицински сестри и учители.

"В IT сферата за първи път от години насам забелязваме намаляване на търсенето. Във финансовата сфера имаше освободени хора и там търсенето не е толкова голямо. Основната маса, която се търси в момента, са по-ниско квалифицирани работници, служители, оператори, складови работници, които не достигат тотално. Дейности, които са свързани със счетоводството, ще бъдат автоматизирани", допълни той.

Георги Първанов каза още, че ръстът на заплатите догодина ще е по-малък, отколкото е бил тази: "Не очаквам да мине 10%, но няма и да бъде обичайните 5-6%. За съжаление, ръстът на заплатите не успя да настигне инфлацията."

Попитан каква част от служителите са дали коледни бонуси на служителите си, той отговори: "Излезе проучване, което показа, че нагласата е да се даде бонус, а не обичайната 13-ата заплата. Не е тайна, че голямата част от заделените средства и за инвестиции, и за персонала бяха изядени от ръста на цените на електроносители и суровини. Компаниите направиха максимума."

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Донко
преди 1 година
Отдавна трябваше да се улесни издаването на работни визи за чужденци. Сигнализирай за неуместен коментар