Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Инфлацията в България се забавя, страната обаче губи работна ръка

Увеличават се различията между бедни и богати, подчерта икономистът Зорница Славова

18.11.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

С повишаването на пенсиите и увеличаването на заплатите, което виждаме през последните месеци, кризата с инфлацията в България утихва. Това коментира в предаването "Директно" икономистът от Института за пазарна икономика Зорница Славова.

По думите ѝ войната в Украйна и последиците от пандемията са разтърсили Европа и тя все още не се е възстановила в икономически план, а у нас се наблюдава по-леко преминаване през сътресенията, причинени от инфлационните процеси.

Славова изтъкна и нарастването на различията между областите в страната, между големите и малки градове, както и между богати и бедни.

"По отношение на пазара на труда - 20 от 28-те области у нас са загубили поне една пета от работната сила. Основната причина е застаряването на населението. Област Видин е най-потърпевша", констатира икономистът.

Според нея в нито една област в страната няма прираст на населението в последните 10 години.

Почти всяка област се отличава с успешно представяне в определена сфера. Тя даде пример с доброто нивото на образование в Смолян, на здравеопазването в Плевен и на инвестиционната активност в София област.

В ефира на Bulgaria ON AIR Славова подчерта, че в редица региони има потенциал за подобряване на цялостното развитие.

"Инфраструктурата има огромно значение за развитието на определен регион. Няма добра свързаност между Северна и Южна България и затова се наблюдават икономически дисбаланси", заключи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.