Инфлацията тръгва надолу, ще можем ли да си купуваме повече неща?

Доходите зависят изцяло от това дали ще има редовно правителство

15.11.2022 | 19:07 Редактор: Елеонора Танева

Пикът на инфлацията намалява и предстои плавно стабилизиране на цената на стоките и на горивата. Това прогнозира служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

"Работим по създаването на фонд, който да се пълни от изземването на свръхпечалбите на компаниите от сектор "Горива" и да се компенсира част от цената на горивата за граждани и за фирми. Това ще позволи помощта от 25 ст. да нарасне в пъти. С тази мярка очакваме и натискът от логистика на ценообразуването да спадне и това да помогне за овладяването на инфлацията в България", заяви Стоянов. 

А увеличението на доходите на българите зависи изцяло от това, ще има ли редовно правителство.

"Идеята е удължаването да е за първите няколко месеца на 2023 г. Когато видим ясно парламентарно мнозинство, то ще има възможност да прекрои бюджета - да пипнат минималната работна заплата и останалите параметри", уточни служебният министър.

Независимо дали се увеличат минималната работна заплата и пенсиите, ако не се произвежда така, че да има какво да купят тези пари, хората няма да живеят по-добре, смята икономистът Георги Ганев. 

"Номиналните пари, които получават хората, не гарантират реална покупателна способност на доходите. Въпросът с благосъстоянието на хората е колко могат да им купят доходите. Може доходът да ви е 10 лв., ако с това може да си купите 3 пъти повече неща, отколкото доходът да вие е 1000 лв., 10 лв. е повече от 1000 лв.", обясни икономистът.

Очаква се инфлацията в България да затихва, а в Европа ще продължава да нараства и през следващите месеци. Какъв дълг ще ни е необходим за следващата година зависи от това с какъв вариант на бюджета за 2022 г. ще се влезе в 2023 г., уточнява Ганев. 

"Ако продължаваме да говорим за 16 млрд. нов дълг, част от който е заплащане на стар, не бива да се учудваме, че лихвите за българския дълг на международните пазари ще отидат много високо, защото това за страната ни е колосална сума", коментира икономистът.

И докато политическите партии продължават със срещите помежду си, страната все още е без бюджет и правителство. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС