Кирил Петков: Планът за възстановяване не предвижда затваряне на въглищните централи

Според него намаляването на въглеродните емисии с 40% е започнато от ГЕРБ-СДС

15.11.2022 | 16:02 Редактор: Вяра Димова
Кирил Петков: Планът за възстановяване не предвижда затваряне на въглищните централи

Планът за възстановяване и устойчивост не предвижда затваряне на въглищните централи. Това каза на брифинг в парламента  съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Брифингът бе по повод среща, състояла се по-рано в парламента, със Селин Гауер, генерален директор на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия.

В срещата са участвали депутати, членове на различни парламентарни комисии.  Срещата се проведе при закрити врата. В нея участва и ресорният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Кирил Петков се обърна към ГЕРБ-СДС, като посочи, че намаляването на въглеродните емисии с 40 процента е започнато от тях с подписването на Целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии: "Не трябва да се учудват, нито да забравят, че те бяха хората, които подписаха тези цели."

"България не е поемала ангажимент за затваряне на въглищните централи. Това е разписано в ПВУ и не се очаква от нас да затваряме въглищните централи", допълни колегата му Радослав Рибарски, цитиран от БТА. 

След срещата Даниел Лорер заяви, че ПВУ е работещ, иновативен и е истинска първа стъпка за промяна в България.  "Планът с размер над 11 млрд. лв. или 10 процента от нашата икономика, ще помогне на страната ни най-после да се модернизира", каза още Лорер.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)