Годишният темп на инфлация в България се забави през октомври за пръв път от 20 месеца насам, отчете Националният статистически институт.
През октомври месечната инфлация е 0,9% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за октомври 2022 г. спрямо октомври 2021 г. е 17,6%. Инфлацията от началото на годината (октомври 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 15%, а средногодишната инфлация за периода ноември 2021 - октомври 2022 г. спрямо периода ноември 2020 - октомври 2021 г. е 13,8%, показват данните на НСИ.
• облекло и обувки - увеличение със 7.0%;
• развлечения и култура - увеличение с 2.7%;
• хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 2.3%;
• здравеопазване - увеличение с 2.1%;
• образование - увеличение с 1.4%;
• разнообразни стоки и услуги - увеличение с 1.0%;
• ресторанти и хотели - увеличение с 0.8%;
• алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.4%;
• жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - увеличение с 0.4%.
• жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 2.1%;
• транспорт - намаление с 1.4%;
• съобщения - намаление с 0.1%.
През октомври 2022 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: пипер - с 9.4%, пълномаслено прясно мляко - със 7.6%, картофи - с 6.7%, кашкавал - с 6.5%, сол - с 6.2%, маргарин - с 5.9%, яйца - с 5.5%, нискомаслено прясно мляко - с 4.2%, сирене - с 4.2%, захар - с 4.1%, зрял боб - с 3.6%, кисели млека - с 3.5%, ориз - с 3.5%, трайни колбаси - с 2.4%, зрял чесън - с 2.2%, свинско месо - с 2.1%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 2.0%, месо от едър рогат добитък - с 2.0%, леща - с 2.0%, мляно месо (кайма) - с 1.9%, грозде - с 1.9%, цитрусови и южни плодове - с 1.8%, зеле - с 1.6%, ракии - с 1.6%, оцет - с 1.4%, брашно - с 1.2%, газирани напитки - с 1.1%, хляб - с 1.0%, бира - с 1.0%, риба - с 0.9%, малотрайни колбаси - с 0.9%, минерална вода - с 0.6%, вина - с 0.5%, кафе - с 0.5%, плодови сокове - с 0.3%, и други.
През октомври 2022 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: ябълки - с 5.3%, олио - с 2.8%, зрял лук - с 2.3%, листни зеленчуци - с 1.7%, месо от домашни птици - с 1.5%, млечни масла - с 0.2%, и други.
Обвинените за подкуп от шофьори на Роби Уилямс излязоха за концерта на Род Стюарт
Гърците посрещат празниците с повишени цени
Астън Вила надви Базел за петата си победа в Лига Европа
Кашлица при деца - видове и начини за справяне
Приложение на ултразвука в денталната медицина
Интрахепатална жлъчна хиперплазия – какво представлява и при кои заболявания се появява?
Как стресът влияе на качеството на съня и как да го намалим преди лягане?
Неизвестна болест унищожава морските таралежи от вида Diadema africanum
Hungry Hippo: Rocket Lab тества ракета Neutron (снимки)
Китай пуска най-големия в света суперкомпютър с изкуствен интелект
Открит е енергиен източник, който може да захранва цялата планета
Въпреки митата: 93% е ръстът на китайските електромобили в ЕС
Да спасим Станислав баща, съпруг, син и приятел!
29 пияни или дрогирани водачи спипа КАТ за ден
Варненският окръжен съд прие последните за 2025 г. стажант-юристи
Протестиращите в подкрепа на Коцев с приз от Българския хелзинкски комитет
InterContinental Sofia триумфира на World MICE Awards
Китай сигнализира за умерени стимули през 2026 г. след отмяната на митата
УниКредит Булбанк спечели наградата „Банка на годината в България“ 2025 на авторитетното издание The Banker
Русия харчи над 18 млн. долара на час за войната в Украйна