България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: Възможен е бюджет поне за основните потребности на засегнатите от инфлацията

Проф. Ганчо Ганчев, Юлиан Войнов и проф. Татяна Хубенова коментираха как да се справим с инфлационния натиск

14.11.2022 | 09:25 Редактор: Вяра Димова

Бюджетът предизвика сблъсък между служебната власт и опозицията в пленарната зала. Служебният премиер Гълъб Донев се изправи срещу БСП и "Демократична България", като беше категоричен, че удължаване на бюджета е категоричното мнение на служебния кабинет.

"Удължаването на действащия бюджет всъщност е бюджетът, който се предлага, така че старият бюджет ще бъде нов бюджет. Това нещо има своите недостатъци, тъй като тези слоеве от населението, чиито доходи са свързани с бюджета и хората на минимална работна заплата, няма да бъдат компенсирани, което определено създава проблеми. По-добре е да имаме бюджет, който е актуализиран и отчита инфлацията през годината и очакванията за икономическата динамика през следващата година", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев в ефира на "България сутрин".

"Всичко зависи от политиките, които ще се провеждат в правителството. Въпросът е дали от приходната част може да се направи нещо, така че да има по-големи приходи. Има неща, които в приходната част могат да се коригират - данъчни облекчения и други неща, които бяха направени. Някои компенсации може би няма да бъдат необходими в такава степен. При разходите също има неща, които могат да се компенсират. Би могъл да се формира един бюджет, който да удовлетвори основните потребности на тези слоеве, засегнати от инфлацията", допълни проф. Ганчев.

"Винаги, когато се обсъжда бюджет, има две групи, които сблъскват своите мнения - синдикатите, които винаги искат по-големи облекчения, и работодателите. Смисълът на бюджетната процедура е математически модел, който взема всички макроикономически данни, вкарва ги в таблици и се казва какви ще бъдат очакванията. На базата на тези очаквания се изработва и бюджет. В момента се намираме в такава ситуация, че последните две-три години инфлационният натиск беше голям. В момента цикълът се обръща. Влизаме в сериозно забавяне",  коментира икономистът Юлиан Войнов пред Bulgaria ON AIR.

Според него догодина се очаква инфлационният натиск да спадне наполовина. 

"Реално компенсациите, които са направени, ще догонят инфлацията. Оттук нататък въпросът е да се провеждат политики, които да не доведат до "избушване" на бюджета за следващата година", каза Войнов.

"90% от бюджета вече е фиксиран. Както в приходната част, могат да бъдат съкратени някои данъчни облекчения и в разходната част. Има какво да се балансира на базата на дискусии между партиите", допълни проф. Ганчо Ганчев.

"Голямата зависимост от енергийната инфлация, не само за България, остава проблемна и за следващата година. Икономиката и при степента на самонастройване, което вече получи тази година, е изключително важно по-бързо да получи посланията за една перспектива. В този смисъл подкрепям проф. Ганчев, че е изключително важно поведението на партиите към служебното правителство, което по закон е длъжно да внесе предложение за вариант на бюджета", коментира на свой ред председателят на Съюза на икономистите проф. Татяна Хубенова.

Гледайте целия разговор във видеото.