МФ няма да внесе нов проект за Бюджет 2023 г., това замразява заплатите и пенсиите

"Увеличение с 10 лева на минималната работна заплата влошава бюджетното салдо с 50 млн. лв.", уточни Росица Велкова

11.11.2022 | 17:59 Редактор: Ирена Бакърджиева

Министерството на финансите няма да внася нов законопроект за държавния бюджет за следващата година, обяви служебният министър на финансите Росица Велкова. А решението за увеличение на минималната работна заплата може да бъде взето с акт на Министерския съвет, но това ще се обсъжда допълнително в рамките на бюджетната процедура.

Категоричното решение на служебния кабинет да не предлага бюджет за 2023 г. ще замрази увеличаването на заплатите и пенсиите.

"Една дългосрочна политика, каквато е политиката по доходите, трябва да се разработва, да се формира и да се изпълнява от редовно правителство", заяви Гълъб Донев.

"Увеличение с 10 лева на минималната работна заплата влошава бюджетното салдо с 50 млн. лв.", уточни Росица Велкова.

Това ядоса БСП. От левицата се надяваха да има ново предложение за бюджет и нов социален пакет.

"Дългосрочна политика ли е без редовно правителство да искате оферти за още 10 Gripen-a? Знаете ли, че тази дългосрочна политика струва 6 млрд. лв., а социалната програма на БСП струва два", попита лидерът на БСП - Корнелия Нинова.

Че нов бюджет трябва да има, са категорични и от "Продължаваме промяната". Причината - ако не бъде приет сега, ще трябва да се чака до юни.

"Нови избори - март, ново правителство - април, докато ново правителство направи бюджет и той бъде приет, минава поне месец, месец и половина. Аз мисля, че е неразумно бюджетът от тази година да се използва до юни догодина и да се замразят всички социални плащания", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

От ГЕРБ остават скептични към бюджет, направен от служебния кабинет. Ще гласуват само, ако преди това има ясни правила кои пера ще бъдат променяни.

"Ние можем да подкрепим всичко в името на хората. Как обаче да обясня след това, че виновниците за тази криза ги подкрепям отново да направят същите бели", посочи лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов.

За ДПС цел номер 1 е излъчването на стабилен кабинет, а след това бюджетът.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR