Нинова и Донев в спор за новия-стар бюджет и по-високите доходи на българите

Въпроси към премиера имаше и за забраната за износ на горива с руски произход

11.11.2022 | 14:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Остър спор и словесни нападки в парламента заради бюджета. Премиерът Гълъб Донев и лидерът на левицата Корнелия Нинова се скараха за социалните доходи и бюджета по време на парламентарния контрол.

"Какво предвижда служебният кабинет по този въпрос?", попита Нинова, а Донев отвърна, че служебно правителство няма право да предложи бюджет.

"Една дългосрочна политика, каквото е политиката по доходите, трябва да се разработва, да се формира и да се изпълнява от редовно правителство", уточни служебният премиер.

Последва атака от лидера на БСП: "Дългосрочна политика ли е без редовно правителство да искате оферти за още 10 Gripen-a. Знаете ли, че тази дългосрочна политика струва 6 млрд., а социалната програма на БСП струва два?"

Въпроси към премиера имаше и за забраната за износ на горива с руски произход от България. Това беше въведено от правителството на Кирил Петков, но сега служебното правителство иска забраната да отпадне.

"Как ще разрешите в един момент износа на горива от руски петрол и цените ще паднат? Ще стане обратното! Цените ще се повишат!", категоричен е Мартин Димитров от "Демократична България". 

"Такова решение все още няма взето от служебното правителство. Говорим за нещо в бъдеще, което не е ясно ще се случи ли, или няма да се случи", посочи Донев.

Депутатите питаха и за парите, които ще дойдат от свръхпечалбата на електрокомпаниите. Засега битовите потребители остават защитени от борсовите цени и шоково поскъпване не се очаква.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR