Растат ли шансовете за кабинет? Партиите: Още е рано да се мисли за правителство с третия мандат

Борисов посочи, че ГЕРБ могат да сформират правителство с първия мандат, но животът му ще е кратък

10.11.2022 | 19:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Малко повече от месец след предсрочния вот повечето партии не искат пети избори за две години. Яснота дали ще има редовен кабинет, няма, но в последните дни неофициално се прокарва тезата, че шансовете за правителство растат.

Политическите партии смятат, че е твърде рано да се мисли за правителство с третия мандат, каквато в последните дни е най-лансираната теза.

"Най-лесно ще е според мен с "Български възход", заяви Борисов.

Борисов посочи, че ГЕРБ могат да сформират правителство с първия мандат, но животът му, както и на всеки следващ редовен кабинет, ще е кратък. Самият бивш служебен премиер и лидер на най-малката парламентарна партия изрази готовност за дискусия с всички политически сили, но не е говорил с президента за това дали той ще получи третия мандат. Според друг бивш премиер - Кирил Петков, също е рано да се мисли за тази хипотеза.

"Ние ще бъдем конструктивна опозиция. Първият мандат няма да се подкрепи. След това ще дойде при нас, така че стъпка по стъпка, но докато това се случва, целият български народ в момента чака да има нов бюджет", посочи Петков.

Социалистите също запазват позициите си за първия мандат, но отказват да коментират варианти за третия.

"Ние вярваме, че може да се състави правителство, но не вярваме на господин Борисов. Публично той се прави на добрия Дядо Мраз, каза, че ще подкрепи социалния пакет на БСП, а на срещата с ГЕРБ ни бе обяснено, че се чака редовно правителство за бюджет и да бъдат продължени старите мерки", отбеляза Нинова.

От "Демократична България" отново заявиха, че реализиране на третия мандат ще е трудно. А от "Възраждане" препотвърдиха позицията си, че желаят да управляват самостоятелно.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR