Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолози: Разговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" произведоха най-вече безплатна реклама

Коментар на проф. Румяна Коларова и проф. Росен Стоянов в "Директно"

08.11.2022 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Срещата между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" донесе по-скоро безплатна реклама на партиите, отколкото да произведе реален резултат. Около тази теза се обединиха политолозите проф. Румяна Коларова и проф. Росен Стоянов в ефира на предаването "Директно".

"Форматът, в който се осъществи контактът, напомня по-скоро на заседание на една парламентарна комисия, но при всички положения, това е позитивен ход. Не мога да разбера защо "Продължаваме промяната" считат, че контакт пред медиите, мотивът е откритост, по-скоро е някакъв вид реклама", коментира Коларова.

Стоянов определи срещата като "седянка".

"От прагматическа и политическа гледна точка - безсмислено усилие. В тази кризисна ситуация - политическите партии, които са вътре в парламента, изживяват себе си като самозадължаващи се да правят неща, които са в полза на правителството. Да, но в момента имаме служебно такова. Те не разсъждават за това как да съставят правителство, след което да гласуват бюджет. Те се опитват да разговарят за някакви декларации, с които да задължат служебното правителство да внесе бюджет", смята той.

Според Коларова реалният диалог между ГЕРБ и ПП е под въпрос.

"Основната цел на ГЕРБ е насочена по-скоро към "Демократична България", не към "Продължаваме промяната". Поне засега "Демократична България" се държи плътно за "Продължаваме промяната", от което не печели много", категорична е тя. 

Вижте целия разговор във видеото.