Нинова атакува премиера: Или не си говорите в МС, или не знаете какво правите

Лидерът на БСП посочи противоречията в работата на служебния кабинет

11.11.2022 | 10:16 Редактор: Тодор Петров
Нинова атакува премиера: Или не си говорите в МС, или не знаете какво правите

"Всички знаем, че един от най-важните въпроси за по-голяма част от българското общество са цените, инфлацията и доходите. За нас като социална партия това е изключително важна тема и искам да припомня само, че благодарение на участието ни в предишното правителство, се реализира много сериозна системна и последователна политика за увеличаване на доходите", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна

"Господин премиер, или си противоречите, или не си говорите в Министерски съвет, или не знаете какво правите", подчерта тя. Думите ѝ са в отговор на твърдението на служебния премиер Гълъб Донев, че служебното правителство няма право да формира политика по доходите.

"Цитат от 10 август на министъра на труда и социалната политика от служебния кабинет "Служебният кабинет ще предложи на парламента и обсъжда със социалните си партньори минималната заплата от първи януари да стане 770 лева", тоест по техни изчисления тогава 50% от средната заплата.

Господин премиер, с това ви опровергавам тезата, че служебният кабинет не можел, нямал право и не предвиждал увеличение на заплатите. Вие ги предвиждахте през август. Сега сме 11 ноември - какво се е случило досега, че концептуално преосмислихте Конституцията и законите на страната, че служебният кабинет не може да вдигне заплатите", изтъкна Нинова.

Лидерът на БСП каза още, че служебното правителство прави дългосрочни политики за нови осем самолета F-16 и 10 Gripen-а, но не прави такива във връзка със социалната програма.

"Твърдите, че служебният кабинет не може да прави дългосрочни политики и трябва да се съобразява със завареното положение и с бюджета, който е заварил. Второ противоречие. Или не знаете какво се случва при вас, или нарочно го правите. Дългосрочна политика ли е да поръчате още нови осем F-16 за 2030 година? Дългосрочна политика ли е без редовно правителство да искате оферти за още 10 Gripen-a? Знаете ли, че тази дългосрочна политика струва 6 милиарда, а социалната програма, която предлагаме от БСП, струва 2 милиарда", заяви Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR