България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На народа му писна да мизерства, синдикатите са готови да блокират институции

Социалното недоволство коментират Янка Такева, Нейко Комитски и Ваня Григорова

11.11.2022 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

Синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" излизат на мащабен протест в центъра на София днес.

"Ще е много мащабен протест, ще имаме над 700 коли, само Синдикатът на българските учители ще има над 250 коли. Мои колеги, които са от по-далечните краища на България, вече са на "Александър Невски". Нашата конфедерация не е преставала да повтаря, че минималната работна заплата трябва да се повиши на 860 лв., защото над 350 хиляди работещи в България са на минимална работна заплата. При тази инфлация е невъзможно хората да изкарат 10 дни от месеца, камо ли да си платят битовите разходи за жилищата", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "България сутрин".

Те настояват и за приемането на нов бюджет.

"Тези депутати, които ние изпратихме в парламента, се чудеха какво да ни говорят по време на изборите, защото през 3 месеца повтаряха едно и също. Повтарят и че трябва да се приеме бюджетът, и че те ще направят всичко възможно да се почувства народът по-спокойно. Само че сега, когато влязоха в парламента, казаха: "Не може да се приеме бюджетът, защото служебното правителство няма такива правомощия" - всички тези празни приказки да ги разказват на пилците в гората, но не и на хората, които имат потребности", добави Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ богатите не могат да решат проблемите на обикновените хора.

"Синдикатът на служителите в затворите в България винаги е подкрепял каузи, които са били справедливи. В днешния ден ние сме тук, за да подкрепим всички колеги и да изразим нашата позиция, че е важно всеки труд да бъде оценяван, но не само на думи, но и с адекватно заплащане, което да отговаря и на инфлацията, която ежедневно расте", подчерта Нейко Комитски от Синдиката на служителите в затворите в България.

Те също искат заплатите им да бъдат актуализирани спрямо инфлацията.

Попитан дали има отлив на хора в техния сектор, той отговори: "Отливът на служители може да бъде по много причини, не само заради възнагражденията. Идеята е да се увеличат заплатите за всички работещи у нас. Между 600 000 и 800 000 са хората, които са на минималната работна заплата."

Такева е категорична, че трябва да се създадат такива условия, че помощният персонал в училищата да не напуска.

"В София и в големите градове вече нямаме помощник-възпитатели в детските градини, което означава, че ние не можем да гледаме качествено децата. А какво се разбрахме на срещата за бюджета за образованието? 125% над средната брутна работна заплата на учителите трябва да бъде увеличена спрямо средната брутна работна заплата за страната. Трябва да имаме над 329 млн. лв. за всички тези национални програми, които подпомагат развитието на образователния сектор. Трябва да имаме увеличение на средствата, които да погасят увеличените размери на топлоенергията. И на на последно място - трябва да се направи така, че всяко едно училище и всяко една детска градина, независимо къде се намира, да разполага с високотехнологични информационни средства", поясни тя.

"Казахме, че ще дойде момент, в който социалното напрежение няма да може да бъде обуздано въобще и този момент вече идва. Казахме, че Европа ще започне да се тресе от протести и тя се тресе. Опитите на някои лобисти да представят недоволството на хората във Франция, Германия, Гърция като изблици на крайни политически движения са цинизъм", настоя икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според нея проблемите са много.

"Трябва да се увеличат разходите за заплати в редица институции, проблемите в медицината са огромни. И когато някой от предишните управляващи обясняват, че имало пари и те едва ли не са оставали държавата в цветущо състояние - тогава трябва да отговорят защо медицинските работници протестират. Ние искаме нов бюджет, откакто стана ясно, че няма да има такъв. Няма как да функционираме със стар бюджет, когато имаме натрупана инфлация от 19%", възмути се Григорова.

И припомни, че цената на яйцата вече е със 100% увеличение.

"Инфлацията на г-н Хампарцумян не е моята инфлация. Той не харчи целия си доход, за да изхранва семейството си и да харчи месечните си сметки, докато аз го правя. Не може ние да обикаляме по срещи с партии, които не искат да се погледнат едни други, за да съставят правителство. Но ние всеки ден в магазина трябва да плащаме и не ни питат за коалиция и има ли бюджет. Бюджетът е за това - той да обслужва гражданите, а не обратното", добави икономистът от КТ "Подкрепа".

Те се заканиха, че този протест е само загрявка и те няма да спрат. Те са готови да блокират и институции.

"Ситуацията е такава в цялата държава - хората трябва да мислят как да си покрият сметките са основните храни и електроенергия", посочи Нейко Комитски.

А Григорова поясни, че днес ще се срещнат с президента Румен Радев: "Ще се видим, за да видим разбира ли той, че с настояването да не увеличава дефицита, за да не се застраши влизането ни в Еврозоната, това означава допълнително обедняване на българина."

Гледайте целия разговор във видеото.