България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

КНСБ: Готови сме на крайни протестни действия, хората няма да изкарат зима с тези доходи

"Ще използваме клаксоните на автомобилите, за да ни чуят в цяла София", заяви Тодор Капитанов

08.11.2022 | 09:05 Редактор: Ваня Кузманова

Мащабен протест на КНСБ ще се проведе днес. За какво настояват синдикатите?

"Протестът е организиран заедно с КТ "Подкрепа". Още от 19 септември започнахме протестна кампания в цялата страна. Много ясно заявихме, че ние няма да се откажем от своите искания. Дори да бъде съставено правителство, ние няма как да дадем толеранс от 100 дни. Ще търсим решенията веднага, защото хората вече питат как ще изкарат зимата", заяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов в студиото на "България сутрин"

По думите му социалните протести са едни от най-тежките, защото от тях зависи животът на хората

"Хората са изключително ядосани, защото обедняват с всеки изминал ден. Минималната работна заплата винаги е била обект на противоречия между синдикати и бизнес. И бизнесът вижда, че с тази минимална заплата няма как да задържи служителите. Едно от настояванията ни, което ще бъде предложено на протеста, е незабавно приемане на Бюджет 2023, с всички адекватни мерки", посочи Капитанов. 

"Когато правихме протеста в страната, явно не са ни чули. Затова сега ще използваме клаксоните на автомобилите, за да ни чуят не само народните представители, а и цяла София", изтъкна вицепрезидентът на КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че и работодателите имат интерес да увеличат работната заплата, но са с вързани ръце. 

"Хората няма да издържат с това ниво на заплащане през предстоящата зима, ако не се изпълнят исканията ни от 11 ноември. На този етап следващата година се очертава да бъде изключително тежка, ако не се увеличат доходите. Готови сме на най-крайните действия, ако исканията ни не бъдат чути", заключи Капитанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.