КНСБ: Ако преди година сме плащали 65 лв. за едни продукти, днес те струват 95 лв.

Заплатата за декември трябва да е с 20% по-висока от тази по Коледа 2021, призова Пламен Димитров

30.10.2022 | 11:08 Редактор: Елеонора Танева
КНСБ: Ако преди година сме плащали 65 лв. за едни продукти, днес те струват 95 лв.

Ако сме плащали 65 лева за продуктите в нашата кошничка, година по-късно, за тях са ни необходими 95 лева. Това са 45% повече. Това е инфлацията, която хората усещат по джоба си. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

"Официалната инфлация наближава 20%. Нашите искания са минималистични, ако гледаме от тази гледна точка. Ние казваме, че поне официалната инфлация трябва на всеки работещ да му бъде компенсирана и декемврийската му заплата да бъде с 20% по-висока от декемврийската през миналата година. Обедняването да бъде овладяно поне в някаква степен. ... Поне минималните доходи на всички работещи трябва да пораснат с 20%, а и на всички останали", коментира синдикалистът пред БНР. 

Той подчерта, че се произвежда повече, отколкото Министерството на финансите е очаквало. Такива са очакванията и за 2023 г.

По думите му разговорът трябва да започне от това колко е БВП, да се каже толкова ли сме зле, защото "МФ дава прогнози, че тази година, когато уж сме зле, ще завършим с 5,4% дефицит и няма да похарчим 1,250 млрд. лева от заложените разходи в планирания дефицит".

"Това с удължаването на бюджета от 2022 през 2023 г. е на ръба на закона", заяви Димитров и добави, че и в удължения бюджет могат да се увеличават разходи или приходи.

Снимка: БГНЕС