Ковачева: Без действащ бюджет има опасност уязвимите групи да не получат нужните средства

Омбудсманът подчертава, че възрастните хора срещат сериозни проблеми

10.11.2022 | 14:47 Редактор: Ваня Кузманова
Ковачева: Без действащ бюджет има опасност уязвимите групи да не получат нужните средства

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до комисиите в Народното събрание по внесения от Министерския съвет Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на националната здравноосигурителна каса за 2022 г., съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. 

Становището на омбудсмана е базирано на жалбите и проблемите на гражданите до институцията. 

"Тъй като най-важният аспект на бюджета е социалният, особено в ситуация на непрекъснато нарастваща инфлация, обръщам внимание най-напред на правата на пенсионерите като една от най-уязвимите групи граждани, както и на другите плащания със социален характер", пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че възрастните хора срещат сериозни проблеми основно заради размера на преизчисляване и осъвременяване на пенсиите им. 

Тя акцентира върху разминаването между очакванията на гражданите за подобряване на техния живот и реалното преизчисляване на пенсиите им от 1 октомври 2022 г. Посочва, че оплакванията до омбудсмана са основно заради коефициента, който варира от 1 до 1,35 и с който бяха преизчислени пенсиите. Така се стигна до ситуацията, в която от 1 октомври тази година всички пенсии от трудова дейност се преизчислиха, но само около 1/3 от пенсионерите у нас реално получиха по-висок размер на личните пенсии. 

"В подкрепа на искането за достоен живот на една от най-засегнатите групи от българското общество – пенсионерите, считам, че единственият начин това да стане, без да има ощетени от едно бъдещо преизчисляване, е пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г. да се преизчислят от 1 януари 2023 г., като индивидуалният коефициент на всяко лице се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2021 г.", категорична е Диана Ковачева.

Тя подчертава още, че при липсата на действащ бюджет, няма реална възможност необходимите средства, да бъдат адекватно разпределени за подобряване на живота на уязвимите групи от обществото, и то в момент на непрекъснато растящата инфлация, която се отразява не само на пенсионерите, но и на всички работещи в частния и държавния сектор. 

В становището си омбудсманът изброява няколко цели, които няма да бъдат постигнати с предложението за продължаване действието на разпоредби от трите закона за бюджета.

Проф. Ковачева подчертава, че във време на растящата инфлация са необходими действия за приемане на бюджети, които да позволяват на хората да покриват своите нужди и задължения към държавата. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)