БСП и "Продължаваме промяната" в синхрон за социалните политики и бюджета 

Утре в Народното събрание БСП ще проведе среща и с ГЕРБ

09.11.2022 | 14:10 Редактор: Ваня Кузманова

БСП започна обявените срещи с парламентарните групи за бюджета. Първи са "Продължаваме промяната". "Може да няма кабинет, но трябва да има бюджет" - около това се обединиха двете политически сили. 

Двете формации са за това, че служебният кабинет трябва да внесе нов бюджет за 2023 година, но ако това не се случи, от БСП предложиха да се внесат промени между първо и второ четене на бюджета, за да могат двете формации да прокарат своите социални политики, които са в пълно съвпадение - увеличаване на минималната работна заплата, безплатни учебници от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за децата до 14 години и да има таван на цените на тока, парното и водата. 

"Да се обединим заедно независимо какво се случва с политически цикъл. Ще направим едни отговорни действия така че дефицитът няма да излезе извън рамките на нормалното и тези социални политики, които са приоритет и за вас, и за нас, могат да бъдат изпълнени", посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев, догодина може да се очаква по-оптимистичен растеж от около 2% само заради увеличените разходи за пенсии, заплати и други доходи, които повишават вътрешното потребление. 

"Като социална партия държим на социален пакет за 2023 година. Служебният кабинет не внесе нов бюджет, а продължение на стария. Това означава замразяване на доходите при растящи цени. Ние не бихме приели това", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Утре в Народното събрание среща БСП ще проведе и с ГЕРБ.