Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Хампарцумян: Ако не знаете какви доходи има някой, как ще прецените дали е енергийно беден?

Всички мислим, че ще има избори, когато се стопи снегът, прогнозира банкерът

15.11.2022 | 14:50 Редактор: Таня Харизанова

„Всеки един бюджет е възможно по-достоверна прогноза на това, което очакваме догодина да похарчим. Ние нямаме бюджет, който да е изсечен в камък и който да не може да се преизпълни, недоизпълни, манипулира. Той отразява определени политики на водещите политически сили, водещата политическа сила, така че, от тази гледна точка, това, което имаме днес, е едно от възможните решения“. Това каза в предаването „Опорни хора“ по TV Bulgaria on air банкерът Левон Хампарцумян.

Той допълни, че „не би търсил най-доброто, а възможното. Всички мислим, че ще има избори, най- вероятно, когато се стопи снегът“.

По повод исканията на синдикатите, банкерът отговори:

„Хората, които имат работа и перспектива в работата си, по- малко се нуждаят от някой, който да ги представлява в искането за по-висока заплата. Те по-скоро търсят нова квалификация или дори да си сменят работното място, ако е някоя търсена професия. Протести, които водят до по-високо заплащане, не е добрият път за развитие. Възможен е дори в развитите страни, където стачкуват служителите на тежко субсидирани или затруднени индустрии – авиолиниите, Луфтханза и др.“

„Достатъчно много хора взимат минимална заплата и допълнително в плик нещо отгоре. Това изкривява статистиката, трудовите взаимоотношения и дори усещането ни, че живеем в някаква много бедна държава, а пък като излезеш на улицата, не е Третият свят. По същия начин, когато имаш хора, за които статистиката, респективно държавата, има грешни данни, как държавата да фокусира, как да таргетира, как да уцели на кого да даде и на кого да не даде“.

„Ако не знаете какви доходи има някой, как ще прецените дали е енергийно беден или енергийно небеден? Така че, от гледна точка на фокусирането държавата няма инструментите, компетентността, администрацията, която може да го приложи. Същото е с поставянето на лимити, наказването... Ама това ще се контролира от кого? От нископлатени, не много компетентни чиновници. Ерго, ти слагаш някакви правила, някакви закони, квинтесенцията е ситуацията по границите. Дали ще бъде Капитан Андреево, откъдето минава всеки и всеки, който си плати, може да прекара каквото си поиска, или ще бъде границата с Турция, през която трафикантите, като че ли си минават необезпокоявани?“ пита риторично Левон Хампарцумян.

Целия разговор гледайте във видеото!