ГЕРБ: Петков излъга, че Кабинетът "Борисов 3" е поел ангажимент за 40% намаляване на емисиите

Партията отговори на съпредседателя на "Продължаваме промяната"

15.11.2022 | 16:50 Редактор: Вяра Димова
ГЕРБ: Петков излъга, че Кабинетът

Кирил Петков каза две лъжи - първата е, че Кабинетът "Борисов 3" е поел ангажимент за 40% намаляване на емисиите. И втората, още по-лоша лъжа е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични централи в България нямало да бъдат затваряни. И не само ще бъдат затворени, но процентът на затворените ще надхвърли 40%. Това каза депутатът от ГЕРБ Жечо Станков на извънреден брифинг на партията в парламента.

"Така 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени. Единствено най-малката централа от Маришкия басейн ще може да работи с въглища, такива ангажименти е поело правителството на Петков. Това означава, че 80% от работещите в региона ще останат без работа, след като над 10 хил. души са пряко заети там. Това означава закриване на българската въглищна енергетика", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Брифингът идва в отговор на думите на бившия премиер Кирил Петков, който съобщи, че Планът за възстановяване и устойчивост не предвижда затваряне на въглищните централи след среща със Селин Гауер, генерален директор на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия.

Снимка БГНЕС