България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дишаме мръсен въздух: На две нарушения сме от затваряне на въглищните централи

Криза с газа няма, това е пропаганда, каза екоактивистът Стефан Димитров

14.09.2022 | 08:33 Редактор: Тодор Петров

България е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света. Екоактивистът от платформата airbg.info Стефан Димитров предупреди, че ни грози затварянето на голяма част от енергетиката, която спасява положението. 

"Намираме се в обстановка на пазар на енергията, който върви нагоре, а цените удрят небето. В този случай има добра икономическа изгода да заработи стара централа, която не е модерна. Ние имаме електроцентрали от целия спектър, но продължаваме традиционно да горим въглища", каза той в студиото на "България сутрин"

Според него енергийна криза в България няма и произвеждаме толкова много над нашето потребление, че го изнасяме на чудесни цени. 

"Разликата от държавната "Марица изток 2" влиза в БЕХ, а разликата от американските централи отива в НЕК. Тези пари се използват от държавата, за да държат регулирания пазар на изключително ниски цени. Американските инвеститори и държавата вложиха много пари за модернизация. Тези централи не замърсяват толкова", заяви Димитров.

По думите му пред Bulgaria ON AIR малки централи около Гълъбово и Димитровград произвеждат малко, но създават огромен проблем.

"Несправедливо е цяла нация да прави такива изключения. Криза с газа няма, това е пропаганда. Ако имаме две превишения като безобразието от онзи ден, ние затваряме въглищните си централи. Имаме 24 нарушения, които може да се направят до края на година, направили сме 23", обясни гостът.

"Предишният вицепремиер по климата - Сандов, отиде на място да провери и влезе с агенцията, за да спре тровенето на хора и да спасим енергетиката. Съдът обаче връща решенията. Искам да знам кой е този съдия, да им взимат от заплатите, а не ние да плащаме", настоя Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК