Затварят ТЕЦ "Марица" 3, застрашени са десетки хиляди работни места

Мощността на централата е незначителна, но инсталациите в Маришкия басейн са критични за цялата енергийна система

13.09.2022 | 11:36 Редактор: Ирена Бакърджиева

В момента ТЕЦ "Марица" 3 не работи. С още две нарушения от ТЕЦ 3 България може да загуби 30% от енергийните си мощности, а десетки хиляди души да загубят работата си. Неизпълнението на предписанията може да доведе дори до спирането на големите инсталации в Маришкия басейн. Това заявиха днес министрите на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Двамата служебни министри дадоха брифинг относно замърсяването в Димитровград от дейността на ТЕЦ "Марица" 3.

"От петък до събота за по-малко от 12 часа в Димитровград са регистрирани 8 пъти превишаване нормите на серен диоксид. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни норми", уточни Карамфилова.

Тя посочи, че "Брикел" работи, но са организирани непрекъснати проверки и ежедневно ще бъдат проверявани големите горивни инсталации. Командировани са и служители от други градове.

"МОСВ предоставя информация на ЕК дали има устойчива тенденция за намаляване нормите на серен диоксид", каза още Карамфилова и уточни, че в момента България е в активна съдебна фаза и финансовите санкции са в изключително големи размери, освен това под риск е здравето на цялото население и енергийната система.

"Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК. С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител", заяви Росен Христов.

Той обясни, че мощността на ТЕЦ "Марица" 3 е 65 мегавата, което е незначителна част, но инсталациите в Маришкия басейн са критични за цялата енергийна система.

"Ако ТЕЦ "Марица" 3 изпълни екологичните предписания, работата му ще бъде възобновена, ако не, ще бъдат спирани и други мощности", закани се министър Христов.

На въпрос за евентуален режим на тока в тази ситуация министърът на енергетиката отговори, че съвместно са взети всички необходими мерки и се информират ангажираните институции, включително КЕВР и прокуратурата, така че мощности като "Марица 3" и "Брикел" да бъдат задължени да работят в нормални параметри. По думите му от двете министерства са направени предписания.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК