МС реши окончателния размер на минималната работна заплата от 1 януари

"В рамките на годишна база това увеличение ще е точно с 20% на сто", посочи Лазар Лазаров

29.12.2022 | 15:19 Редактор: Ирена Бакърджиева

След като депутатите от различните партии не излязоха с общо предложение, Министерският съвет прие да увеличи минималната заплата с 20% на годишна база. Така от 1 януари размерът става 780 лева. 

Синдикатите нееднократно поискаха минималната заплата да нарасне до 830- 850 лева. Според социалния министър Лазар Лазаров повишаването на минималните доходи няма да увеличи инфлацията. 

"В рамките на годишна база това увеличение ще е точно с 20% на сто", уточни той и допълни, че с това увеличение се компенсира нарастването на инфлацията, която към този момент тя е 16,9%.

Лазар Лазаров коментира пред Bulgaria ON AIR, че увеличението на минималната работна заплата не се очаква да повиши отново инфлацията, а напротив - да има смекчаващ ефект върху нея.

По думите на социалния министър с това увеличение ще се подкрепят, от една страна, работещите в социалните услуги, на които чистите заплати от тази година се определят като съотношение на МРЗ в зависимост от вида и категорията на лицето и в зависимост от вида и категорията на персонала. Освен това ще бъде подкрепен и механизмът за лична помощ и всички, работещи на МРЗ.

Увеличаването на МРЗ ще коства на държавната хазна 300 млн. лв. на година, а в началото на 2023 г. работодателите, синдикатите и държавата заедно се събират на среща, за да определят и механизма, по който да бъде изчисляване МРЗ.

Увеличението на минималното възнаграждение се очаква да струва малко над 300 милиона на година на държавната хазна. Минимални доходи получават около половини милион българи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR