Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Финансисти: Вдигането на доходите не повишава потреблението, а инфлацията

Доц. Емил Хърсев и Любомир Дацов смятат, че щом държавата се намесва в пазара на труда, значи нещо не е наред

29.12.2022 | 20:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Парите на държавата и доходите на гражданите - каква година изпращаме?

"Една от най-трудните години за България през последното двадесетилетие - от онези времена, когато се наложи да въведем валутния борд, досега – може би е една от трите най-трудни години, като се има предвид, че и много кризи преживяхме поради външните шокове, които икономиката трябваше по някакъв начин да преживее без сериозен ущърб", заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

"Годината беше интересна и противоречива с някои уроци, които трябваше да научим заради това, че поколенията в момента се сменят, със забравените уроци на миналото. Противоречиво на политика, но това, че може да си мислиш, че като разхлабиш публичните финанси, особено в условията на инфлация, може да направиш нещо добро, излезе или незнание или една голяма лъжа", коментира финансистът Любомир Дацов.

Хърсев е категоричен, че е лъжа, защото държавата никога не е генерирала доход, а само го е преразпределяла и потребявала - затова да разчиташ на държавата да те храни, е голяма илюзия и трябва да осъзнаем елементарните ограничения, които имаме като нация, домакинства и потребители. На него му се струва, че бизнесът става все по-автономен от държавата.

Гостите в студиото заявиха пред Bulgaria ON AIR, че вдигането на доходите не вдига потреблението, а инфлацията, след което Дацов обясни, че хората си имат собствени интереси, но когато се говори за обществен интерес, тогава нещата са други, защото той не е аритметически сбор на индивидуални нужди.

"Решенията за минималната работна заплата са класически опит за постигане на политически ефект за чужда сметка. Политиците увеличават заплатите с идеята, че това в основната си част от 75% се поема от бизнеса, а това товари бюджета", коментира Хърсев.

"С МРЗ, ако има хора, които я вземат, това са хора, които действително нямат почти никакви умения и трудно се използват на пазара на труда. Тази манипулация с МРЗ и споровете около нея са по-скоро политически театър", смята Дацов.

Хърсев е на мнение, че изобщо не трябва да има МРЗ, както няма минимум на цената за захарта или на солта. Дацов посочи, че пазарът на труда има нужда хората да бъдат максимално широко формирани, така че, когато има нужда от нещо, с малко добавяне да можеш да се преквалифицираш и да се развиваш напред.

"Колкото повече държавата се намесва в договарянето на нормален търговски процес, толкова повече тя пречи на преразпределението на трудовия ресурс по сектори. Добре че нямаме договаряне на МРЗ по територия, по общини, по отрасли", отбеляза Хърсев.

Двамата се обединиха около мнението, че щом държавата се намесва, значи нещо не е наред.

"Дефицитът ще е по-малък от предвиденото в бюджета, защото не изпълниха инвестиционната програма. Поне 2 месеца ще са необходими, докато се приключи годината и се установи точният дефицит, тъй като има голяма част скрит дефицит. Тази година няма да наблюдаваме традиционното хвърляне на милиарди в последната десетдневка на декември", подчерта Хърсев.

Гледайте целия разговор във видеото.