Депутатите удължиха бюджета и ограничиха големите разходи

Старият бюджет ще действа четири месеца

23.12.2022 | 21:34 Редактор: Искра Ангелова

Ударно гласуване в парламента в последния ден преди празничната ваканция. Депутатите решиха - от 1 януари отпада отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Не бяха приети предложенията за създаване на механизъм за ежегодно увеличаване на минимална работна заплата и за актуализиране на пенсиите, според инфлацията.

Парламентът удължи тазгодишния бюджет и за следващата 2023 година. Но реши - няма да има отстъпка от 25 стотинки за литър гориво от 1 януари. А причината - кабинетът нямал механизъм за директно подпомагане. Последва остра реакция на финансовия министър.

"Няма как МС да възложи функции на НАП", заяви Росица Велкова.

А след като вчера не бяха допуснати до гласуване предложенията на БСП за увеличаване на минималната заплата, максималния осигурителен доход и майчинството, днес депутатите не допуснаха и исканията на "Продължаваме промяната" бизнесът да плаща първите два вместо три дни от болничния.

Отхвърлени бяха и идеите на БСП за две преизчисления на пенсиите, както и предложенията на "Продължаваме промяната" за преизчисление на пенсиите по швейцарското правило.

В последния си ден парламентът забрани на правителството да разплаща разходи с европейски средства и с пари от Сребърния фонд. Министър Велкова заяви, че няма опасност за парите на възрастните в сегашния им вид. Темата разгорещи депутатите.

"ГЕРБ се страхуват служебният кабинет да не изхарчи тези пари, така че те, когато направят правителство евентуално, тези пари ги няма", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"Няма да блокираме изплащането на пенсиите, но ще трябва да пристъпим към теглене на заем", поясни Цончо Ганев от "Възраждане".

Старият бюджет ще действа четири месеца, в които не влиза времето, в което няма избран парламент.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR