Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

При редовен кабинет учителите ще поискат много по-високи заплати

"На хората им омръзна да се харчат пари за избори, вместо за увеличаване на пенсии и заплати", заяви Янка Такева

29.12.2022 | 21:10 Редактор: Искра Ангелова

"През тази календарна година се случиха много добри неща в образованието. Първо - подписахме колективен трудов договор с Министерството на образованието в лицето на служебния министър г-н Пенов. Подписахме много колективни трудови договори на общинско равнище, в това число Варна, Бургас, Велико Търново, София. Създадоха се много добри условия за подобряване на материално-техническата база", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ българското образование разполага с най-модерните информационни технологии.

"Българският учител е високо квалифициран. Всеки родител, който си е изпратил детето в чужбина и след това е поискал да върне детето си от чужбина, ще подкрепи моите думи. Това са толкова много родители. Тази година около 300 деца се върнаха от чужбина. Някои от тях се върнаха, защото там не им харесва образованието там, други се върнаха, защото изтичат договорите на техните родители. Всички тези деца минаха през комисия в Министерството на образованието", допълни Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че българските родители трябва да бъдат спокойни, че децата им ще бъдат ограмотени и ще получат необходимите знания.

"Имаме и много проблеми в образованието. Това, което не успяхме да свършим, е всички деца в предучилищна възраст да имат място в детските градини. Другото, което не успяхме, е всички деца, които са подлежащи на училище, въпреки приобщаващия механизъм, да влязат в училище, особено от рисковите групи. Борбата е трудна, но с мотивацията на учителите и законодателната уредба нещата постепенно се решават", подчерта Янка Такева.

Председателят на Синдиката на българските учители смята, че трябва да се промени и законът за професионалното образование.

"Трябва да усъвършенстване законът за предучилищното и училищното образование. Трябва да видим как да облекчим наредбата за валидирането на знанията от неформалното образование, защото и то е част от тези компетенции, които са необходими за младите хора, които ще бъдат на пазара на труда", категорична е тя.

Попитана кой пише учебниците, Такева отговори: "Много отдавна сме казали, че трябва да се пишат от учителите. Научната общност трябва да си даде своето мнение от гледна точка на спазването на научната интердисциплинарна предметна връзка, но много трудно се случва, защото трябва да се промени законът. Смятам, че този момент идва, защото на хората им омръзна да харчат пари за избори, вместо за увеличаване на пенсии и заплати."

"Единствено този парламент и тези политически сили направиха една голяма грешка - при удължаването на Бюджет 2022 г., когато не приеха предложението на "Продължаваме промяната" да се запише, че учителската заплата трябва да бъде 125% над средната брутна работна заплата. Но се надявам, че при едно редовно правителство ще се случи и това. И ще поискаме много по-високо увеличение от 125%. Ако няма редовен кабинет - всички партии са обречени", поясни още Янка Такева.

А водещата на предаването Ганиела Ангелова получи най-големия приз на Синдиката на българските учители - "Журналист на годината".

Гледайте видео с целия разговор.