България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безплатните учебници - облекчение за семейния бюджет, но децата не искат да ги носят

Диян Стаматов и Зорница Трифонова са на мнение, че на учениците трябва да се предоставя безплатен достъп до електронен вариант

16.12.2022 | 08:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Учебниците от 1 до 12 клас да са безплатни - това решиха депутатите на първо четене.

"Няма как да не сме доволни, защото това е допълнителна възможност за всички ученици и за семействата им. Между първо и второ четене би могло да се погледне малко по-адекватно на днешното време. От 1 до 7 клас и в момента са безплатни учебниците. Там учениците са изпълнителни, носят си учебниците, всеки ден са с тях, дори тежките раници са в резултат на многото учебници", заяви директорът на 119-то училище и бивш зам.-министър на образованието Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Той добави обаче, че не така стоят нещата с учениците от 8 до 12 клас, защото постепенно във времето въпрос на традиция е налагането в ученическото поведение да не се носят учебници. Възрастовата категория на тези ученици предполага малко по-различно отношение към това, което е в техните чанти, и ако им бъдат предоставени безплатни учебници, те ще останат в домовете на учениците и ще ги ползват, когато преценят.

"Би могло не на всеки ученик да се предоставят 10 учебника, а да се предоставят например ваучери за закупуване на учебници, които самият ученик желае да си закупи или предоставяне на средства за електронно четими учебници, тъй като болшинството от учениците имат възможност отдавна да ползват различни ресурси с електронни носители. Не е необходимо всички да бъдат уеднаквени", посочи Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че за всички учебници, които са на хартиен носител, има и електронен вариант, а кодът за влизането им е на гърба на хартиения.

"Процедурата е много добре отработена през годините. На първия учебен ден ученикът получава пълен комплект от учебници, заедно с декларация, която родителят попълва за използването и съхранението на тези учебници и ангажимента, че в края на годината ще ги върне такива, каквито са приети. В момента комплект от учебници се използва 3 години. Амортизацията им е твърде поносима и само малка част от учебниците не успяват да оцелеят, но до този момент държавата е осигурила резерв от 10% за всяка година точно за замяна", обясни гостът.

"Със сигурност безплатният учебник ще облекчи семейния бюджет. Освен учебници, ако има необходимост от допълнителни материали и помагала, също е хубаво да се помисли в посока те как могат да бъдат безплатни и достъпни до учениците. Освен самият учебник как е оформен, много важно е какво е съдържанието в него и дали е единственото средство, с което учениците могат да учат", отбеляза Зорница Трифонова от Асоциация родители.

Тя е на мнение, че е хубаво да има възможност училищата и преподавателите да изберат учебниците, по които да преподават. Според Диян Стаматов изборът на учебник е ангажимент на самия педагогически колектив в училищата. Има случаи, в които се използват различни издателства, което затруднява логистиката на доставянето на учебниците.

Той коментира повишителните матури, като каза, че масовата гледна точка е, че явяването на следващ изпит гарантира по-висока оценка, но истината е, че колкото повече се отдалечава човек след завършване на степента си на образование, неговата подготовка по даден предмет намалява.

"Зрелостникът си получава дипломата и ако във времето реши да си промени тази оценка, това значи, че първата му диплома трябва да бъде анулирана, за да се издаде втора диплома", допълни Стаматов.

Зорница Трифонова изрази мнението си за еднократната финансова помощ от 300 лв. за децата от 1 до 4 клас, като каза, че това е допълнителна подкрепа, която може да получи всяко семейство, но е нужно да се мисли цялостно как да се подкрепя семейство и дете, защото тези средства не биха помогнали особено.

"Тя е много добра, защото достига до всички семейства. Най-вероятно тя ще бъде категоризирана, защото за част от семействата това не е необходимо, за друга част от семействата тази сума е изключително малка. Тази подкрепа трябва да бъде точно за хората, които имат такава потребност даже и в по-висока сума", категоричен е Стаматов.

Гледайте видеото с целия разговор.