Комплект учебници втора ръка спестява 100 лв. от семейния бюджет

Възможността учениците да продадат учебниците си е стимул за тях да ги пазят в добър вид

31.08.2022 | 14:59 Редактор: Ирена Бакърджиева
Комплект учебници втора ръка спестява 100 лв. от семейния бюджет

15 септември наближава и започва голямото харчене в подготовка на новата учебна година. Колко ще струва новата учебна година на родителите? С  колко са скочили цените на учебниците, тетрадките и облеклото?

Ако миналата са стигали 100-150 лева, сега трябват поне 300 лева за един ученик, пресмятат родители от Кюстендилско. Поскъпването е поне 15-20%, показва проверка на БНР.

"Може да се купи раница за 20 лева, може да се купи и за 120 лева. Около 40-50 лева могат да се намерят хубави раници. В рамките на 300 лева може да бъде подготвено едно дете за училище", калкулира общинският съветник Огнян Атанасов, който е и в настоятелството на едно от началните училища в града.

"Помагалата не са вдигнати от миналата година, между 5,90 и 6,90 лева", твърди доставчик, който зарежда за целия регион.

На фона на растящите цени проблеми с преподавателската заетост в начален етап в областта не се очертават. Има много желаещи за учители в първите класове, уточнява Мая Стойчева, началник на Регионалното управление по образованието.

За да е по-леко за семейния бюджет, в Габрово от години се организира борса за употребявани учебници, която е единствена в града. Най-търсени са по-запазените учебници. Комплект за гимназиалния етап може да се подбере на цена между 30 и 60% по-ниска от стойността на новия.

Организатор на борсата е Тотка Златева, която управлява книжарница. Според нея възможността да продадат учебниците си е стимул за децата да ги пазят в добър вид. Комплект втора ръка по думите ѝ спестява 100 лева от семейния бюджет. Тетрадките са поскъпнали почти двойно, отбелязва Златева. Тя отчита още, че учебниците за 1-7 клас, които се заплащат от държавата, "са страшно скъпи" в сравнение с тези за следващия етап.

"Примерно математика за трети клас – 23 лева. Застрашителни цени видях", споделя Златева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК