България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Младите учители бягат от системата заради агресията в клас, родителите не им партнират

"През последните 30 години образованието беше финансирано на остатъчен принцип", алармира д-р Юлиян Петров

19.12.2022 | 08:16 Редактор: Петя Кръстева

Синдикат "Образование" предлага да се въведат помощник-учители за деца със специални потребности. 

Направихме обширен анализ на политиките, които имат нужда от подкрепа и го предоставихме на Комисията по образованието и просветното ведомство. Една от тях беше именно политиката за специална подкрепа, по която се оказва, че има още какво да се променя, макар да е в топ 10 в кръгозора на Министерството на образованието. Времето, в което един учител работи с дете със специални образователни потребности, беше оценено като много малко, заради което са необходими повече ресурсни учители. Това заяви председателят на синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров в ефира на "България сутрин".

По думите му, ако дете със специални потребности е в паралелка с още 26 други ученици, се налага за него да бъдат полагани допълнителни грижи. 

"През последните 30 години образованието беше финансирано на остатъчен принцип. За него трябва да се отделят поне 6% от БВП при 3,9 на сто към момента. Това е въпрос на политическо решение" смята той. 

Петров констатира, че всяко едно дете със специални потребности трябва да има учител, който да работи с него по всяко време. 

"Трябва кардинално да променим тази политика с повече учители, помощник-учители или дори работещи, които не са с педагогическа образование, но предоставят допълнителни грижи към децата", коментира  гостът. 

В ефира на Bulgaria on AIR председателят на синдикат "Образование" поясни, че в страната има достатъчно квалифицирани кадри за работа в училищата с деца със специални потребности, но "въпросът е дали биха пожелали да работят". 

Според Петров "приобщаващото образование се намесва като лекарство, след като вече имаме диагностика на заболял ученик". 

"Младите учители не издържат в системата заради агресията в клас, липсата на успехи на учениците и партньорство от родителите и институциите", отбеляза гостът. 

Той обобщи, че "трябва да има политическа воля и смелост, но и достатъчно финансиране".

Гледайте целия разговор във видеото.