България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

560 млн. лв. са за мерки за намаляване на агресията, 460 млн. лв. - за модернизиране на образованието

Подкрепата започва от детската градина и продължава до докторска степен, заяви Иван Попов

13.12.2022 | 10:12 Редактор: Елеонора Танева

Повече от 760 000 деца и ученици от образователната система ще бъдат подкрепени по програма "Образование" 2021-2027 г.

"Това беше една от първите български програми, одобрена от ЕК, една от първите, съфинансирани от Европейски социален фонд "Плюс". Два пъти по-висок е ресурсът за образование през настоящия програмен период. Програмата е насочена към изпълнение на реформите в сферата на образованието", заяви зам.- изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Програма за образование" Иван Попов в студиото на "България сутрин".

Той посочи основните приоритети - подкрепата започва от детската градина до докторска степен, приобщаващото образование на уязвимите групи, достигне до всяко дете, всеки български ученик.

"Това са целенасочените мерки за личностна подкрепа, да се приложи индивидуален подход към всяко дете - допълнително занимание по интереси за изучаване на предмети, по които има дефицит. Да задържаме децата, особено ромите, в училище, да говорят със своите връстници на български език, да намалим отпадането", уточни Попов пред Bulgaria ON AIR.

560 млн. лв. за средствата по мерките за намаляване на агресията. Допълнителни 460 млн. лв. са за модернизиране на българското образование.

"За STEM центровете - освен оперативните програми от структурните фондове има и План за възстановяване и устойчивост. Целта е във всяко едно училище да има кабинет за наука, инженерство, творчество - където децата да осъществяват интердисциплинарно обучение", обясни гостът.

760 млн. лв. са за подкрепа за професионалното образование и обучение. Актуализира се списъкът с професии в професионалното образование, да може това, което се изучава, да отговаря на нуждите на пазара на труда.

"Повече от 2 пъти се е увеличил броят на децата в дуална форма на обучение - важно е, защото учениците в 11 и 12 клас започват да работят в партниращи на училището предприятия, получават възнаграждение, могат да започнат веднага работа. Професионалните гимназии са важни за местната икономика. Нашата обратна връзка показва, че бизнесът е доволен от този вид сътрудничество, не са могли да намерят специалисти, а така сами ги обучават", посочи ползите зам.-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Програма за образование". 

Над 100 гимназии участват в дуалната форма на обучение.

Гледайте целия разговор във видеото.