Експерти: Минималната работна заплата - политически ефект, но за сметка на бизнеса

Тя ще струва на бюджета малко над 300 млн. лева

02.01.2023 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

Минималната работна заплата вече е 780 лв. Според бившия социален министър Христина Христова, повишаването на минималната работна заплата покрива ръста на инфлацията, но създава и предпоставка за прекалено малка разлика на заплатите в определени сектори.

"Има толкова региони с ниско социално и икономическо развитие, че тя ще достигне много по-голям процент от половината от средната работна заплата, което ще доведе до младите специалисти, които в един Видин взимат 900 лева, и чистачката, която няма образование - ще взима 780 лева, като това няма да води до добра мотивация", обясни тя.

Според финансиста Емил Хърсев решението за увеличаване на минималното възнаграждение се взема от политиците, но сметката плаща бизнесът.

"Политиците увеличават заплатите с идеята, че това в основната си част от 75% се поема от бизнеса, а това товари бюджета. Колкото повече държавата се намесва в един търговски процес, толкова повече тя пречи на преразпределението на трудовия ресурс по сектори. Тоест, добре, че нямаме и това", подчерта той.

Въпреки че синдикатите останаха недоволни от решението на служебния кабинет, според бившия заместник-министър на финансите Любомир Дацов то е разумно.

"С минималната работна заплата, ако има хора, които я вземат, това са хора, които действително нямат почти никакви умения и трудно се използват на пазара на труда. Тази манипулация с минималната работна заплата и споровете около нея са по-скоро политически театър", категоричен е той.

Според социалното министерство повишението на минималната заплата ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.