Напрежение в Благоевград заради македонския клуб: Провокация или политически ход?

Малко след 15 ч. животът в Благоевград се завърна към обичайния си ритъм

30.10.2022 | 18:31 Редактор: Ваня Кузманова

Ескалация на напрежението при откриването на северно-македонския културен център в Благоевград. Десетки пристигнаха от Северна Македония в центъра на Югозапада. Сред гостите беше и лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония - Християн Мицковски. Междувременно граждани протестираха срещу откриването. 

Още с откриването на македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград напрежението ескалира. Причината е тонколона с български революционерски песни на тротоар срещу клуба. 


"Питаме нормално ли е това. Питаме кой нарушава законите в България. Ние или друг?", попита организаторът Атанас Мазнев.  

От сутринта ВМРО начело с Ангел Джамбазки обградиха паметника на Гоце Делчев, за да не допуснат македонците да поставят знамената си.

В крайна сметка ВМРО-ДПМНЕ и останалите представители от клуба не стигнаха до паметника. 

"Протестираме срещу тежката скопска пропаганда да организират сборище от сепаратисти и хора с откровени психични проблеми", посочи Ангел Джамбазки от ВМРО. 

В Благоевград са разположени десетки жандармеристи, които не трябва да позволят на двете групи да се срещнат. Въпреки това хвърлен камък счупи предното стъкло на автомобил до клуба.

В Благоевград дойде и вътрешният министър.

"Вътрешният министър беше, за да подкрепи с пристигането си служителите на областната дирекция и другите служби", каза директорът на ОДМВР-Благоевград Георги Кандев.

За откриването на клуба от Северна Македония пристигнаха Миле Бошнаковски, който е генерален секретар на президента, както и Димитър Апасиев - лидер на партия "Левица" и Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ.

"Няма никакви териториални претенции към Република България", посочи генералният секретар на президента РСМ Миле Бошнаковски. 

По-голямата част от присъстващите се оказаха български граждани с македонско самосъзнание. Малко след 15 ч. животът в Благоевград се завърна към обичайния си ритъм.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС