Донев: Съмнителна организация и послания стоят зад откриването на македонския клуб в Благоевград

Издигането на стени, които пречат на хората да бъдат съпричастни един към друг, не е в дневния ред на гражданите, посочи премиерът

29.10.2022 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева

Служебният премиер Гълъб Донев коментира предстоящото откриване на клуб в Благоевград на името на поета Никола Вапцаров. Той посочи, че става дума за организация, която не е регистрирана по законите в България и има съмнителни послания. Министър-председателят уточни, че в страната ни се съблюдава правото за свободно сдружаване, но добави също така, че ще се следи дали този клуб застъпва идеи, които противоречат на законите в България. Гълъб Донев беше категоричен, че държавните институции могат да гарантират реално културно сътрудничество. 

"Политическото противопоставяне и вкарване в противоречия трябва да бъдат преустановени", заяви Донев. Той посочи, че издигането на стени, които пречат на хората да бъдат съпричастни един към друг, не е в дневния ред на гражданите. 

По темата за вписването  на българите в Конституцията на Република Северна Македония премиерът Донев припомни, че това е поет ангажимент не само към България, но и към всички останали страни членки на ЕС. 

Донев направи коментара по време на церемонията, с която беше отбелязано началото на строителството на Източната част на железопътния Коридор 8, участък Куманово – Беляковце – Крива Паланка. 

"Искрено се надявам този нов старт на изграждането на Коридор 8 да доведе до успешен край. Тук говорим не само за жп връзка, 5G  системите, магистралните пътища по протежение на коридора, да се свържат пристанищата, Албания, РСМ и България с Черно море, да продължим пътя към Кавказ, Средна Азия, Близкия изток.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)